A mértékletes evés és a szex is hozzájárul...

9 tipp: Inkább legyél az ördög, de élj tovább!

Amennyiben szeretnénk jó sokáig élni, egy kis maradékot a tányéron hagyni nem rossz ötlet. Ahogyan a tévét kikapcsolni, beszélgetni és ágytornázni sem!

2011.08.16 10:30ma.hu

A legidősebb japán emberek abbahagyják az evést, amint 80 százalékig telítettnek érzik magukat.

A St. Louis-i egyetem kutatói szerint ebben (is) van a hosszú élet titka: kevesebbet kell enni, és ez lassítja az öregedést. A kalória limitálása a T3 előállítását is csökkenti, amely az anyagcserét lassító pajzsmirigy-hormon.

Tehát, úgy tűnik, érdemes figyelmen kívül hagynunk a figyelmeztetést, miszerint ha utolsónak végzünk az asztalnál az evéssel, mi leszünk az ördögök, és a nap sem fog szépen sütni, ha nem fogyasztunk el mindent a tányérból...

Szexet háromszor!

A szex művelése kétszer vagy háromszor egy héten legalább három évvel hosszabbítja meg az életet. Jelentős kalóriát éget, sok esetben annyit, mint ha 30 percet futottunk volna. (Melyiket csinálnánk szívesebben...?) A rendszeres szex csökkenti a vérnyomást, javítja az alvást, erősíti az immunrendszert, és védi a szívet.

Kapcsoljuk ki a tévét!

Túl sok időt tölteni a tévé előtt nemcsak időpocsékolás, de a szervezetre nézve is káros. Egy 2010-es tanulmány szerint azok az emberek, akik 4 vagy több órát tévéztek naponta, 46 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg korán bármilyen okból, mint azok, akik kevesebbet ültek a képernyő előtt.

Ha csak kicsit fogjuk vissza a tévézést, az is sokat jelent. Egy-egy óra lefaragásával már csökkentjük a szívbetegség esélyét.

Szeretünk, napocska, de módjával

Óvakodjunk az erős naptól. A megfelelő védekezéssel nemcsak a bőrrákot kerüljük el, de fiatalabbnak is nézünk majd ki. Az idő előtti ráncokat és a megereszkedett bőrt is elkerüljük. Sosem késő elkezdeni a nap elleni védekezést, és ügyeljünk arra, hogy ne csak arcunk, a dekoltázs és a nyak is megfelelő védelemmel legyen ellátva!

Kell a kibeszélés!

No, nem a különféle show-kra gondolunk. Az embernek azonban szüksége van családtagjaira, barátaira, akikkel megoszthatja örömét, bánatát. Nagyobb eséllyel van kitéve ugyanis a szívproblémáknak az, akinek nincs lehetősége kibeszélni dolgait másokkal.

A magány akár különféle gyulladást is okozhat, és legalább olyan veszélyes, mint a magas koleszterinszint vagy a dohányzás. Az idős embereknél főleg megfigyelhető, hogy magányuk egyre nagyobb egészségügyi kockázatot jelent, és depresszióba is könnyen esnek.

Igyunk mértékkel!

Azok a nők, akik két vagy több italt, illetve a férfiak, akik három vagy ennél több pohár alkoholt fogyasztanak naponta, hízásnak indulnak és emberi- illetve párkapcsolataikat hozzák nehéz helyzetbe. A mérsékelt ivásnak (egy pohár a nőknek és kettő a férfiaknak) azonban van jótékony hatása a szívre.

Gyümölcsöt, zöldséget!


Régi szöveg, de a szervezetre valósággal felpörgető hatása van a gyümölcsöknek és zöldségeknek - célszerű minden étkezéshez felkínálni őket, hiszen tele vannak rosttal és vitaminokkal.

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása 76 százalékkal csökkenti a szívbetegség kockázatát és a rákos megbetegedések elkerülésében is nagy szerepet játszik. A vérkeringést felpörgeti, és harcol a különféle gyulladások ellen is. Antioxidánsai késleltetik a ráncok kialakulását.

Mozogjunk!


A napi mozgás igen fontos része testünk fiatalon tartásának. A rendszeres futás például legalább négy évvel hosszabítja meg az életet. Nem meglepő, hogy a szívre, az agyműködésre és az anyagcserére is jó hatással van. Még a mérsékelt edzés is - egy gyors, 30 perces gyaloglás minden nap például - csökkenti a szívproblémák kialakulásának esélyét.

Dobjuk ki a cigit!

Nem újdonság, hogy a dohányzás abbahagyása évekkel hosszabbítja meg életünket. Egy tanulmány szerint a nők, akik 35 évesen véget vetnek a dohányzásnak, nagyjából 6-8 évet adnak hozzá a várható élettartamukhoz. Sosem késő felhagyni a káros szokással!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.