Még a hangos zene is több alkoholizásra késztet

Miért piálunk annyit? Íme a 4 elkerülhetetlen ok

Ha azt gondoljuk, a féktelen ivás csak a főiskolásokra jellemző, tévedünk - sajnos a felnőttek jó része szintén többet iszik a kelleténél. A kérdés a miért?

2012.06.12 10:15ma.hu

Nemcsak a főiskolás lazulásra jellemző a mértéktelen ivás. Egy amerikai tanulmány megállapította, hogy az USA-ban pl. minden ötödik felnőtt hajlamos a féktelen ivásra.

De vajon miért hagyjuk magunkat belesodródni? Miért iszunk többet, mint amennyi normális lenne? Íme néhány meglepő válasz.

- A média

Minél többet vagyunk kitéve az alkoholos italok látványának a médián keresztül, annál inkább kedvünk támad inni. Az Alcohol and Alcoholism folyóiratban közzétett tanulmány során kutatók 80, 18 és 29 év közötti férfi alkoholfogyasztását figyelték, akik képernyő előtt ültek, de különböző mértékben láthattak alkohollal kapcsolatos képeket (pl. reklámokon keresztül).

Több csoportra osztották őket, egy-egy kényelmes teremben tévézhettek, ahol alkoholos illetve nem alkoholos italokhoz is hozzáférhettek.

Az eredmény: akik több alkohollal kapcsolatos képet láttak, több alkoholos italt ittak, nagyjából másfél üvegnyit (300 ml).

- A gazdasági helyzet

A Miami egyetem kutatói rámutattak: minél rosszabb helyzetben van a gazdaság, annál súlyosabbak az alkoholfogyasztási szokások. Egy 4 éves ciklus alatt 43 ezer ember alkoholfogyasztási szokásait figyelték, párhuzamosan azzal, mekkora az adott államban a munkanélküliség.

Kiderült, minden alkalommal, amikor a munkanélküliségi ráta 1 százalékkal emelkedett, 17 százalékos növekedés volt megfigyelhető az alkoholfogyasztásban.

- Az agyunk

Bár ezt a tudósok rég kiderítették, nem lehet elégszer tudatosítani, hogy az alkohol olyan kémiai anyagokat szabadít fel az agy "örömszerzés központjában", amely jó hangulatot eredményez.

Kaliforniai kutatók PET-képalkotó rendszer segítségével figyelték az alkoholfogyasztás hatását az agyra 13 nagyivó és 12 gyakran alkoholizáló ember esetében. S bár mindegyiküknél látszott az endorfin-felszabadulás az alkohol hatására, a nagyivóknál magasabb endorfin-szint volt megfigyelhető. Ez több alkohol ivásához vezet, mivel több örömöt ad nekik a szeszes ital fogyasztása.

- Hangos zene

A zene hangerejének feltekerése is ahhoz vezet, hogy az emberek többet igyanak - állapította meg egy, az Alcoholism: Clinical & Experimental Research lapban közölt tanulmány. Francia kutatók 40 ember viselkedését figyelték három szombat estén keresztül.

Arra voltak kíváncsiak, milyen zeneerősség mellett mennyi alkoholt isznak. Rájöttek, hogy minél hangosabb volt a zene, annál inkább fogyott a szeszes ital: egy átlagos férfinak körülbelül 12 percbe telt legördíteni az italát. Ellenben ha a zene halkabb volt, nagyjából negyed órába telt meginni egy alkoholos italt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.