Mindent megcsinál a máj, ami elvárható tőle...

Működik az emberi minimáj az egerekben

Kis méretű, működő emberi májat hoztak létre japán kutatók egérben indukált pluripotens - sokféle célra alkalmas - őssejtek felhasználásával.

2012.06.08 20:20MTI

Az új technika segítségével a későbbiekben donorszerveket hozhatnak létre májelégtelenségben szenvedő páciensek számára.

Tanigucsi Hideki kutatásvezető, a Jokohamai Egyetem professzora pénteken elmondta, hogy vélhetően ez az első eset, amikor működő szervet sikerült létrehozni indukált pluripotens őssejtekből.

Mint hozzátette, továbbra is vannak megoldandó feladatok. Ki kell például dolgozni annak módját, hogy tömegesen tudjanak iPS sejteket tenyészteni, mivel nagy mennyiségű sejtre van szükség egy beültethető szervhez.

Kísérleteikben a kutatók egér testébe ültették az iPS sejteket, ahol kialakult a kicsi, de működő máj. Őssejteket lehet nyerni embriókból, ezek az embrionális őssejtek, de elő lehet állítani felnőtt, testi sejtekből is.

Az iPS sejtek létrehozásánál felnőtt sejtekből indulnak ki, és a megfelelő növekedési faktorok hozzáadásával úgy irányítják, hogy sokféle célra alkalmas őssejtekké alakuljanak át.

A kutatás során végül 5 milliméter nagyságú májat sikerült kialakítani, amely képes volt arra, hogy emberi fehérjéket állítson elő és lebontson készítményeket, ahogyan az egy működő májtól elvárható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.