Számos élet lesz megmenthető a találmánnyal

Hihetetlen: életben tudják tartani a májat a testen kívül

Olyan gépet alkottak meg a tudósok, amely képes életben tartani a donor májat a szervezeten kívül - adta hírül a Daily Mail.

2012.02.28 14:25ma.hu

Működőképesen tarthatják a jövőben a donornak szánt májakat egy újonan feltalált gép segítségével. A brit áttörés emberek százait mentheti meg évente, akiknek májátültetésre lenne szükségük.

A donorokból kivett májat jelenleg jégbe csomagolják 12 óra hosszára vagy ennél is több időre, hogy megvédjék a pusztulástól, miközben szállítják - ám ez a technika befolyásolja az ereket és zsírtöbbletet okoz a szerven, sok esetben alkalmatlanná téve azt a beültetésre.

Más esetekben a máj károsodása a transzplantációs folyamat során következik be.

Az új gép testhőmérsékleten tartja a májat és ellátja vérrel, oxigénnel és tápanyagokkal. Lehetővé teszi az orvosok számára, hogy egy monitoron keresztül figyeljék, mennyire működik jól a máj, és természetesen ilyen körülmények között több mint 24 óráig is tárolható, mielőtt beültetik.

A Metra nevű szerkezetet eredetileg sertésmájakon próbálták ki, de egy friss vizsgálat megállapította, hogy 13 kidobott emberi májból 6 elég jó lett volna a beültetésre.

Peter Friend professzor az Oxfordi egyetemről - az oxfordi transzplantációs központ vezetője - elmondta: az eredmények azt mutatják, a gép képes egészségesen tartani a májat, mintha az még mindig az emberi testben lenne.

Ha a gép használatba kerül, jelentősen megnő majd az átültethető májak száma, tehát sokkal több életet menthetnek meg az orvosok.

A további vizsgálatok, amelyekbe már betegeket is bevonnak, már 2012-ben várhatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.