Segítség az Alzheimer-kór elleni küzdelemben?

Agysejtekké változtak a bőrsejtek a laborban

Bőrsejteket programoztak át a tudósok agysejtekké - a kutatások alapot adhat ahhoz, hogy új lehetőségek nyíljanak az Alzheimer-kór és egyéb agyi betegségek kezelésében.

2012.06.08 16:55ma.hu

Amerikai kutatók kezdetleges agysejtek alkottak bőrsejtekből. A San Francisco-i Gladstone intézet kutatócsoportja megváltoztatta a Sox2 nevű gént, emberek és egerek bőrsejtjeiben egyaránt.

A bőrsejtek napok alatt kezdetleges agyi őssejtekké alakultak, ún. idegi őssejtekké.

Ezek a sejtek elkezdték megújítani magukat, és hamarosan elektromos jelek átadására képes érett sejtekké alakultak. Egy hónapon belül új neuronok jöttek létre, új neurális hálózatokat alkotva - írja a Cell Stem Cell folyóirat.

A transzformált sejtek megfelelőbb modellt adhatnak új kezelési módok alkalmazásához, melyek az Alzheimer-kór és egyéb agyi betegségek esetén lehetnek segítségünkre.

Dr. Yadong Huang neurológus a Kaliforniai egyetemről elmondta, hogy a neurodegeneratív betegségek esetében a kutatók sokszor nem tudják megjósolni a kezelési lehetőségek emberi agyra gyakorolt hatását - a jelenlegi modellek segítségével.

Az emberi idegsejtek azonban - melyeket újratervezett bőrsejtekből nyertek - segíthetnek ezek biztonságát és hatékonyságát ellenőrizni, csökkenteni a kockázatokat a klinikai kísérletek során.

Csak az Egyesült Államokban nagyjából 5,4 millió embert érint az Alzheimer-kór, és a kutatók szerint 2050-re triplájára emelkedhet azoknak a száma, akik szenvednek tőle.

Jelenleg nincs olyan módszer vagy kezelés, amely megelőzné, vagy visszafordítaná a betegséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.