Az Alzheimernek vannak vészjelei

Az orrot figyeljük: évekkel korábban észrevehető a kór!

Évekkel az első tünet megjelenése előtt felismerhető az orrban az Alzheimer-kór a Darmstadti Egyetem kutatói által kifejlesztett új módszer segítségével.

2011.11.16 12:48MTI

A korai felismerést az orr nyálkahártyáján kialakuló fehérje-lerakódások teszik lehetővé. Mivel az orrbéli változások összefüggésben vannak az Alzheimerre jellemző agyi lerakódásokkal, a vizsgálat segítségével a betegség stádiuma is megállapítható.

"Eddig csupán az volt ismert, hogy a káros lerakódások nemcsak az agyban, hanem a szem idegsejtjeiben is megmutatkoznak. Ezért a retinaszkennerrel végzett vizsgálatokat preferálták: a szem lerakódásainak fluoreszkáló részecskéi láthatóvá váltak az orvosok számára" - magyarázta ki Boris Schmidt, a Clemens Schöpf Intézet munkatársa.

Az orrvizsgálat előnye, hogy sokkal egyszerűbb és nem jár kellemetlenségekkel a páciens számára.

A szűrővizsgálatokon a szükséges színezőanyagot tabletta vagy orrspray formájában is a szervezetbe juttathatják, majd fény-endoszkóp segítségével ellenőrizhetők a lerakódások.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.