Mely betegségek játszhatnak közre benne?

Fogász, megfázás, szemészet - és az Alzheimer elkerülhet

Figyeljünk oda fogaink épségére, járjunk szemészeti ellenőrzésre, és óvjuk magunkat a megfázástól - szakértők szerint ezekkel a praktikákkal csökkenthetjük az időskori elmebeli betegségek, például az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

2011.07.29 13:00medipress.hu

A kutatók számos betegséget és fájdalmat kötnek össze az időskori elbutulással. Ide tartozik az ízületi gyulladás, a gyenge látás, a csonttörések és a rossz fogazat.

Kanadai tudósok azt vizsgálták, hogy ezeken kívül a cukorbetegség, a köhögéssel járó meghűlés, vagy a halláskárosodás milyen mértékben felelős az Alzheimer-kórért. Úgy tapasztalták, hogy egy teljesen egészséges embert 18 százalékos eséllyel fog megtámadni a baj, ám minden egyes felsorolt betegség és baleset 3,2 százalékkal növeli a kockázatot.

Az eredmények a Neurology című folyóiratban jelentek meg, és újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az egészséges életmód a szellemi képességek megőrzéséhez is hozzájárul.

Korábban a magas koleszterinszintet, a dohányzást és az elhízást említették kockázati tényezőként. Kutatók szerint az Alzheimer-kórt az okozza, hogy elégtelenné válik az agyban a véráramlás, így károsodnak az ott található sejtek és vérlemezkék.

Hozzáteszik, hogy néhány felsorolt probléma - mint az ízületi gyulladás, a látás- és hallásromlás - nehezen előzhető meg, ám a rendszeres orvosi ellenőrzés ez esetben is nagyban csökkenti a kockázatot.

"Tudjuk, hogy a keveset mozgó, rossz fizikumú emberek körében gyakoribb az Alzheimer-kór. Nagyon fontos ügyelni arra, hogy ne romoljon az állapotunk." - véli Dr. Marie Jackson. Rebecca Wood, a brit Alzheimer Kutatóintézet munkatársa így nyilatkozott:

"Sok meglepő felfedezést hozott most ez a kutatás, ezért érdemes tovább folytatni, hogy lássuk, későbbi vizsgálatok is megerősítik-e az eredményét. Korai lenne kijelenteni, hogy bármilyen betegség Alzheimer-kórhoz vezet, azonban fontos megerősíteni, hogy mindenki ügyeljen az általános egészségi állapotára."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.