Takarítással is megelőzhető az Alzheimer-kór?

Megdöbbentő: 80 év felett is segít a mosogatás!

Ki hinné, hogy az unásig végzett háztartási feladatok csökkenthetik az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét? Kutatók szerint ez nagyon is lehetséges.

2012.04.19 14:25ma.hu

Mosogatás, főzés, takarítás - életünk során megszámlálhatatlan alkalommal végezzük őket. Úgy tűnik azonban, ezeket a feladatokat 80 éves kor felett is érdemes csinálni. Kutatók szerint segítenek csökkenteni az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Tanulmányukban 716 önkéntes vett részt, átlagos életkoruk 82 év volt - egy kis szerkezetet viseltek, amely nap mint nap figyelte tevékenységüket. A résztvevők kognitív teszteket is kaptak, amely memóriájukat és gondolkodási képességeiket mérte.

Nagyjából 3 évvel később az önkéntesek közül 71-en betegedtek meg Alzheimer-kórban. A kutatók rájöttek: a legkevésbé aktív idősek voltak azok, akiknél kétszer nagyobb volt a kór kialakulásának valószínűsége.

Dr. Aron Buchman a chicagói Rush orvosi egyetemről elmondta: eredményeik szerint minden fizikai aktivitás - beleértve a testmozgást, a főzést, a takarítást, a mosogatást - összefüggésbe hozható az Alzheimer kór kisebb kockázatával.

Vagyis, mindenkit csak arra tudnak biztatni, hogy idős korban se hagyja abba ezen tevékenységek végzését, ha csak teheti, ugyanis csak profitálhat belőle. Ösztönözni kell mindenfajta aktivitást, a nagyon idős felnőtteknél is, akik a formális testmozgásban nem tudnak részt venni.

Dr. Anne Corbett hozzátette: a gyakori fizikai aktivitás igen jó módja annak, hogy csökkentsük a demencia esélyét. "Akár 45 százalékkal is kisebb a kialakulásának valószínűsége. Az egyszerű feladatok, így a főzés és a takarítás is jelentős különbséget azzal szemben, mint ha egyáltalán nem mozgunk."

A szakember hozzátette: az egészséges testsúly fenntartása és a dohányzás abbahagyása ugyancsak fontos.

A mediterrán étrend például igen ajánlott: tele van antioxidánsokkal és Omega-3 zsírsavban gazdag, olajos halakkal, de még a napi pohár vörös bor is segítséget jelent a betegség megelőzésében.

Dr. Simon Ridley elmondta, arra már korábban is volt némi bizonyíték, hogy a testmozgás középkorúaknál segít az Alzheimer-kór távoltartásában: a napi tevékenységek, mint például a házimunka, vagy a kártyajáték is számít, hogy időskorunkban szellemileg frissek maradjunk.

A két dolog összefüggésének egyértelmű bizonyításához azonban még több tanulmányra van szükség.

A tanulmányt a Neurology online változata közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.