A rostszegény étrend szívproblémát is okozhat

Kevés rosttal nő a pocak!

Az alacsony rosttartalmú étrend növeli a fiatalok esélyét a szívbetegségre és a diabéteszre - figyelmeztet egy új tanulmány. Márpedig sajnos sokan fogyasztanak kevés rostot.

2012.06.07 08:15ma.hu

A kevés rostot fogyasztó tinédzserek nagyobb mértékben vannak kitéve a cukorbetegség és a szívproblémák kockázatának. Amerikai kutatók 559 kamaszt vizsgáltak 14 és 18 éves kor között - felfedezték, hogy átlagosan az ajánlott napi rostbevitel egyharmadát fogyasztották.

Csupán a tinédzserek 1 százaléka evett annyi rostot, amennyi javasolt, azaz 28 grammot, ha nőről, 38 grammot, ha férfiról van szó.

Azok a kamaszok, akik kevés rostot ettek, nagyobb pocakot eresztettek, vérükben pedig magasabb volt a gyulladás faktorok szintje.

Mindkét állapot a kardiovaszkuláris betegségek valamint a diabétesz nagyobb kockázatához vezet a Georgia orvostudományi egyetem kutatói szerint.

Bár a tanulmány talált összefüggést az alacsony rosttartalmú táplálkozás és a rizikófaktorok között, ez még nem bizonyul ok-okozati összefüggésnek - mutattak rá a kutatók.

A tanulmányt a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism közölte - megállapította, hogy az alacsony rosttartalmú étrend a magasabb testzsírral is összefügg a nőknél, de férfiaknál nem.

"Az üzenet egyszerű - a serdülőknek több gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát kell fogyasztaniuk
- mondta el a tanulmány társszerzője, Dr. Norman Pollock az egyetem sajtóközleményében. - A rostbevitel növelésére vonatkozóan meg kell fogadni a tanácsot."

A magas rosttartalmú ételek közé tartoznak a gabonafélék, hüvelyesek, bizonyos gyümölcsök és zöldségek (nem szétfőtt állapotban).

Az étrend problémáinak megértése különösen fontos manapság, amikor a testmozgás hiánya és az elhízás a tizenévesek körében sajnálatos módon emelkedik. Az Egyesült Államokban a fiatalok nagyjából egyharmada túlsúlyos vagy elhízott.

Nehéz ugyanakkor sok rostot is fogyasztani, mivel a kamaszok sokszor előnyben részesítik a feldolgozott élelmiszereket, a több rost fogyasztásának pedig olyan mellékhatásai lehetnek, mint például a bél gázok, puffadás és hasmenés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.