Az előállítás módja és rosttartalma is okoz gondot

Komolyan nincs szükségünk a kenyérre?

A vajas pirítóstól kezdve a sima szendvicsen át a süteményekig, étrendünk egyik alapja a kenyér - manapság azonban valóságos ellenséggé vált, az étellé, amit kerülni kell...

2011.11.22 16:55ma.hu

Komoly "krízisbe" került napjainkban a kenyér - a korábban szinte még a leveshez is fogyasztott étel egy kerülendő dologgá vált, és sok helyen a fogyasztása vissza is esett.

Az okok közé tartozik, hogy nem kevés emberről derült ki, lisztallergiás, vagy gluténmentes étrendet kell követnie. A Portsmouth-i egyetem múlt évben végzett tanulmánya szerint a brit felnőttek esetében ötből egy úgy gondolja, allergiás az ételre, és leginkább a búzát hibáztatja. Számos tünetet tulajdonítanak neki: fáradtság, gyomorfájás, puffadás és fejfájás...

A hírekre, miszerint a szénhidrátok emelik a vércukrot, meggátolják a hatékony kalóriaégetést, sokan kiiktatták étrendjükből a kenyeret.

Ezzel szemben azonban a kenyér és a péksütemények azok, amelyekre a legszívesebben rákapnak az emberek, ha hagyják magukat elcsábulni...

A táplálkozási szakértők szerint a kenyeret teljesen nem lehet és nem is kell kizárni az étrendből - amikor ugyanis a szervezetben glükózzá bomlanak le, a szerotonin előállítását is elősegítik, melyet "boldogság hormonként" is ismerünk.

Ezért esik nekünk annyira jól egy muffin vagy egy teasütemény a kávéhoz, teához uzsonnára - általában délután 4 óra körül. Egy kis energiát ad, annak kiváló, ha nem visszük a fogyasztását túlzásba.

A gond a modern előállítással van

A szakértők szerint a probléma akkor következett be, amikor 1961-ben új kenyér-előállítási technikát vezettek be, háromszor annyi élesztőt bevetve, hogy az erjedés idejét csökkentsék. Vagyis ezek a kenyerek egy óra alatt elkészültek, és ehhez hasonlókat eszünk a mai napig.

A szakemberek szerint ennek köszönhető, hogy a baktériumok kényes egyensúlya megbomlik a bélben, emésztési problémákat okozva. A modern kenyér olyan enzimeket és stabilizátorokat tartalmaz, amelyek hatására hosszabb ideig megfelelő állagú lesz.

A fehérjék lebomlása azonban nehezebb, és sokak számára a kenyér csaknem emészthetetlen. A puffadás, az irritábilis bél szindróma is köthető ehhez.

Ugyanakkor a kenyér mindig elérhető, az egyik legkényelmesebb megoldás, ha gyorsan bekapnánk valamit. Kevesebbet fogyasszunk, és a hús, a hal, a gyümölcs és a zöldség kerüljön előtérbe - ez ajánlható a leginkább.

Ugyanis amikor az emberiség még nem volt civilizált, nem volt búzánk sem: a fenti ételek viszont igen. Nem "arra terveztek" bennünket, hogy ennyi gabonát fogyasszunk, mint manapság. Még a kisebb szelet péksütemények is megárthatnak nekünk - puffadást és gyomorpanaszokat okoznak. Ráadásul, sok ember túlságosan gyorsan "gyűri le" a szendvicsét, akár munka közben.

A fehér kenyérnél ajánlottabb a teljes kiőrlésű, védő hatása van a cukorbetegeknél például, mert az inzulin termelődést szabályozza. De ez sem megfelelő mindenki számára. A magas rosttartalom ugyanis az irritábilis bél szindrómában, krónikus bélbetegségben szenvedőknél gondot okoz.

A barna kenyér jó lehet, ha a bélrendszerünk egészséges. Ám ha problémánk van vele, minden gabonafélének ellenőrizni kell a jó és a rossz hatását ránk nézve.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a gyomrot napi háromszor kenyérrel terhelni nem kell, mindenkinek más az emésztőrendszere, és ha a kenyér okozza a gondjainkat, ki kell tapasztalnunk, melyik fajta árt meg kevésbé, illetve annak melyik része: az egész, netán a magas rost tartalom.

Arra is van mód, hogy magunk készítsük otthon a számunkra legmegfelelőbb kenyeret. Éljünk a lehetőséggel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.