Vicces eszköz segítheti a fogyókúrát

"Azta, mekkora keksz!" - Hazudós szemüveg diétázóknak

Japán fejlesztésű "diétaszemüveg" segítheti a fogyni vágyókat - a Tokiói Egyetem kutatói fejlesztették ki a meglepő eszközt.

2012.06.05 20:20MTI

A Tokiói Egyetem kutatói olyan eszközt fejlesztettek ki, amely a számítástechnika és eltorzított képek segítségével manipulálja viselőjét, és arra készteti, hogy kisebb vagy kevésbé vonzó ételadagokkal is megelégedjen.

Az egyik fejlesztés egy kamerával kiegészített szemüveg, amely használójának felnagyítva mutatja a kezében tartott kekszet úgy, hogy kezének képe a valóságnak megfelelő méretű marad.

A vizsgálatok során a résztvevők csaknem tíz százalékkal kevesebbet fogyasztottak, ha a keksz méretét a valóságosnál kétszer nagyobbnak látták.

Az önkéntes résztvevők ezzel szemben 15 százalékkal többet ettek, ha a keksz egyharmaddal kisebbnek mutatkozott a valóságosnál.

Egy másik kutatás során a szakértők illatokat és vizuális trükköket alkalmaztak, hogy a kísérleti személyben azt a látszatot keltsék, csokis kekszet vagy eperízű süteményt fogyasztanak az egyszerű vajas keksz helyett. Ennek a résztvevők csaknem 80 százaléka bedőlt.

"Nagyon érdekes annak a vizsgálata, hogy mennyire manipulálható az emberi tudat a számítógép segítségével" -
mondta el a kutatást vezető Micsitaka Hirose.

A következőkben azt kutatják, milyen mértékben segíthetik a kifejlesztett szerkezetek a gyakorlatban a diétázókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.