Mozgással, egészséges étrenddel lehet tovább élni!

Miért kell belediktálni a nagyikba a zöldet?

Azok az idősebb nők, akik egészséges étrendet tartanak fenn, elfogyasztják napi zöldségadagjukat és fizikailag aktívak, tovább élnek.

2012.06.04 16:55ma.hu

Nem számít, hogy betöltötte-e már a 70. életévét valaki: ha egészségesen étkezik és mozog, megsokszorozódik esélye a hosszabb életre kevésbé aktív és nem megfelelően táplálkozó társaihoz képest.

A hosszúéletűség érdekében napi zöldségadagunkat sem árt elfogyasztanunk - a testmozgás naponta pedig a fittséghez járul hozzá.

Ezek a jó tanácsok érvényesek a 70 évesekre és a fiatalokra is. Kutatók szerint azok a 70-es éveikben járó hölgyek, akik gyümölcsöt és zöldséget is fogyasztanak, hosszabb életet várhatnak, mint akik ezeket mellőzik.

Akik a legegészségesebb étrendet követték és rendszeresen mozogtak, nyolcszor nagyobb eséllyel éltek legalább 5 évvel tovább kevésbé egészséges életmódot folytató társaiknál - áll a Journal of the American Geriatrics Society beszámolójában.

Az Oxfordi egyetem kutatói szerint életek tízezreit lehetne megmenteni ezzel az igen egyszerű tanáccsal. A javasolt fogyasztás 3 adag gyümölcs és/vagy zöldség naponta.

A legutóbbi tanulmányt a témában a Michigani- illetve a John Hopkins egyetem végezte, 70-79 éves nők körében. A tanulmányban 713-an vettek részt.

Dr. Emily Nicklett vezető kutató elmondta, tanulmányok sora bizonyította már a testmozgás és az egészséges étkezés pozitív hatását az élethosszra, ám ami ezt a tanulmányt egyedivé teszi, az, hogy ezúttal a két tényező hatását együtt vizsgálták.

A kutatók megmérték a vér-karotinoidok szintjét. A jótékony növényi pigmenteket a szervezet antioxidánssá alakítja, így pl. béta-karotinná. Kiderült, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak az idősek, annál magasabb volt a karotinoidok szintje a véráramban.

A hölgyek fizikai aktivitását kérdőíven keresztül ellenőrizték, majd összefüggéseket kerestek az egészséges étkezés, a mozgás és a túlélési arányok között.

Az 5 éves nyomonkövetés alatt ezeknek a nőknek 11,5 százaléka halt meg. A túlélők karotinoid-szintje 12 százalékkal magasabb volt, de kétszer annyit mozogtak is. A fizikailag legaktívabb csoportban a halálozás 71 százalékkal volt alacsonyabb, mint a legkevésbé aktív csoportban.

5 éves szinten a legmagasabb karotinoid-szinttel bírók körében 46 százalékkal volt alacsonyabb a halálozási arány, mint az alacsony karotinoid-szinttel bíróknál.

Dr. Nicklett elmondta: nagyon úgy tűnik, az egészséges étrend és a mozgás a leglényegesebb előrejelzője a hosszú életnek, ezért mindenkinek csak ajánlani lehet, hogy iktassa be ezeket a napirendjébe, valamint, hogy fiatalokat és időseket egyaránt egészséges étkezésre és testmozgásra biztasson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.