Egyes termékektől nem ártana óvakodnunk?

Van közük a fényvédőknek az endometriózishoz?

Egy előzetes tanulmány szerint egyes fényvédőkrémekben található vegyi anyagok az endometriózis magasabb kockázatát okozzák, ám egyelőre korai lenne megkongatni a vészharangot.

2012.05.18 14:23ma.hu

Korai lenne azt tanácsolni, hogy változtassák meg szokásaikat a hölgyek, ám egy előzetes tanulmány meglehetősen érdekes következtetésre jutott: eszerint bizonyos napfény ellen védő krémekben található vegyi anyagok köthetők az endometriózis magasabb kockázatához.

Az ontariói McMaster egyetem professzora, Warren Foster szerint - aki azt tanulmányozza, hogyan hatnak a vegyi anyagok az emberekre - korai lenne vészjelzést kiadni.

Endometriózisnak a méh üregén kívül elhelyezkedő endometrium szövetet nevezzük. Fájdalmat és bizonyos esetekben meddőséget okoz. Foster szerint homályosak az okai ennek a gyakori problémának, és "semmi sem bizonyítja, milyen mértékben érintettek benne a vegyi anyagok".

Még ha a vegyi anyagok fokozzák is az endometriózis kockázatát, a felfedezés nem határozza meg, hány nővel többet érinthet a betegség. Közben a bőrgyógyászok a fényvédőket nélkülözhetetlen fontosságúnak tartják a bőrrák elleni védekezésben.

A tanulmány szerzői szerint a felfedezés hasznos több kutatás ösztönzésére - fontos lenne, hogy a lehetséges összefüggés minél előbb kiderüljön.

A további kutatások azért is lényegesek, mert a szóban forgó vegyi anyagok számos termékben megtalálhatók, így a testápolókban és a hidratáló krémekben - mondta el a tanulmány társszerzője, Kurunthachalam Kannan.

Hozzátette: ez a téma sajnos mindenkit joggal aggaszthat. Több tanulmányt is végezni fognak, számos kozmetikumon és terméken, amelyek tartalmazzák ezeket a vegyi anyagokat, hogy megtudják: milyen mértékben vannak kitéve ezeknek az emberek nap mint nap.

Az úgynevezett benzofenon típusú UV-szűrők megvédik a bőrt az ultraibolya-sugárzástól, ám a női ösztrogén hormon hatását is utánozzák. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a benzofenon-3, vagy BP-3 felszívódása a véráramba gyorsabb, mint más fényvédő-összetevőké.

Az új vizsgálatba a kutatók 625 nőt vontak be Kalifornia- és Utah államban. Megvizsgálták a vizeletüket, és kiderült, hogy azonak a vizeletében, akiket endometriózissal diagnosztizáltak, ezen vegyi anyagok nagyobb arányban voltak jelen.

Kannan elmondta: valóban van ok aggodalomra, de hogy a termékek milyen gyakori használata után kezdhetünk aggódni, azt sajnos egyelőre nem tudják.

Ahogyan most még az sem világos, hogy ezeknek a vegyi anyagoknak milyen negatív hatásai vannak a férfiakra. Amennyiben valóban köthetők az endometriózishoz, ez arra vonatkozhat, hogy megváltoztathatják az ösztrogént.

Foster professzor hozzátette: az endometriózis sajnos gyakran nem okoz tüneteket, egyes nőknél azonban jelentkezik kismedencei fájdalom és más problémák. Az állapot ugyanakkor érintheti a reproduktív életkorban levő nők 7-15 százalékát.

Pontos oka nem ismert, de a géneknek valószínűleg van hozzá közük. S bár a kutatók felfedezték, hogy a vegyi anyagok szerepet játszhatnak az endometriózis kialakulásában, illetve súlyosbíthatják azt, egyelőre "semmi sem elég meggyőző."

Amennyiben aggódunk a vegyi anyagok miatt, ajánlható, hogy olvassuk el figyelmesen a fényvédő termékek cimkéjét, és kerüljük az olyat, amely BP-3 anyagot tartalmaz.

A tanulmányt a Environmental Science & Technology online lap közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.