Endometriózis és genetika

Kutatók két genetikai változatot azonosítottak

Kutatók két genetikai változatot azonosítottak, melyek növelik a ez endometriózis kialakulásának kockázatát a nőknél.

2010.12.15 11:00MTI

A vizsgálat során 5500, endometriózissal élő brit, amerikai és ausztrál nő genomját hasonlították össze 10 ezer egészséges önkéntes genetikai állományával.

A Nature Genetics című szakfolyóiratban megjelent tanulmány a kutatók szerint hatékonyabb kezelésekhez és diagnózishoz vezethet a jövőben.

A kutatásban az Oxfordi Egyetem, az ausztráliai Queenslandi Orvosi Kutatóintézet és a bostoni Harvard orvosi egyetem munkatársai vettek részt.

Az endometriózis során a méh belső felszínét borító nyálkahártya (endometrium) a méh üregén kívül is felbukkan. Az elváltozás a reproduktív korban lévő nők 6-10 százalékát érinti.

Gyakori tünete a krónikus medencetáji fájdalom, de terméketlenséget is okozhat. A genetikai elemzés során az 1-es és 7-es kromoszómáról állapították meg a kutatók, hogy alapvetően fontos szerepet játszanak a nőknél az állapot kialakulásának kockázatában.

A 7-es kromoszóma részt vesz azon gének szabályozásában, melyek szerepet játszanak a méh kialakulásában. Endometriózisnál a másutt felbukkanó csomók a méh nyálkahártyához hasonlóan reagálnak a női hormonokra a menstruációs ciklus során.

Minden hónapban felépülnek, majd menstruációs vérzés formájában leválnak.

Az endometriózis kiváltó okát még nem ismerjük pontosan, a mostani tanulmány azt az elméletet erősíti, hogy genetikai hajlam is állhat kialakulásának hátterében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.