Gombelemeket nyelnek a kisgyerekek

Lyukat is égethet a légcsőben: vigyázat az elemekkel!

Egyre több gyereknek van szüksége sürgősségi ellátásra gombelem lenyelése miatt Amerikában - állapították meg két évtized adatait elemző tanulmányukban a kutatók.

2012.05.15 12:55MTI

Ahogyan a háztartásokban szaporodnak a gombelemmel működő készülékek - például játékok, távirányító, hallókészülék -, úgy növekszik a kíváncsi kisgyerekek kísértése.

Gary Smith és kutatócsoportja mintegy 100 amerikai sürgősségi osztály adatait gyűjtötte össze az 1990 és 2009 közötti időszakra vonatkozóan.

Számításaik alapján két évtized alatt a 18 év alattiak közül 65 ezer gyerek került kórházba gombelemveszély miatt az országban.

A lenyelt gombelem elektromos és kémiai égést okozhat: elektromos áramnak teheti ki a nyelőcső szöveteit, végső soron akár lyukat is égethet a légcsőben vagy a nyelőcsőben, miközben azonnali veszélyre utaló jel kívülről még nem látszik az áldozaton.

A vizsgált időszak elején 100 ezer gyerekre nagyjából négy gombelem-lenyeléses baleset jutott, a végére azonban közel duplájára nőtt az ilyen esetek gyakorisága, évente 7-8 fordult elő 100 ezer gyerekre vetítve.

Smith és csoportja a tanulmányt a Pediatrics című szakfolyóiratban ismertette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.