A kapszaicin hozzájárulhat a súlycsökkentéshez

Csípős szósszal távozik a sörhas?

Kulcsfontosságú szerepet játszhat a jövőben a súlycsökkentő beavatkozásokban a csípős szósz - összetevői kutatók szerint csökkentik a sörhasként emlegetett zsírt.

2012.05.11 10:15ma.hu

Az összetevő, amely a csípős szósz ízét adja, komoly szerepet játszhat a jövőben a súlycsökkentésben - állapították meg kutatók. Sajnos azonban ez nemcsak arról szól, hogy együnk több chilit a vacsorához.

A kapszaicin nevű összetevő - amely a paprikának olyan jellegzetes, erős ízt ad - várhatóan használatos lesz a karcsúsító műtéti technikákhoz. Bostoni kutatók arra keresték a választ, találhatnak-e más alternatívát a vagotómiára - vagyis a nervus vagus nevű ideg átvágására.

Ezt az eljárást használják manapság a fekélyek kezelésére, valamint arra, hogy csökkentsék az elhízással kapcsolatba hozható betegségek kialakulásának esélyét.

Súlycsökkentésre azonban sosem használták a lehetséges mellékhatások miatt, ami például a késleltetett gyomorürítés. A kutatócsoport vezetője, Dr. Ali Tavakkoli elmondta, az új, alternatív technikát elhízott patkányokon tesztelték.

Ahelyett, hogy eltávolították volna a vagus ideget, a kapszaicint használták bizonyos idegrostok elpusztításához. Rájöttek, hogy ez a módszer csökkenti a sörhasként emlegetett zsírt, amely a hasi szervek közti távolságot növeli.

A kutató hozzátette, hogy a magas viscerális (rejtett hasi) zsír mennyisége összefüggésbe hozható az elhízással és az ahhoz kapcsolódó betegségekkel, így a cukorbetegséggel. Ám ha lefaragjuk ezt a zsírmennyiséget, akkor mindezeknek az esélye csökken.

A kutatók most arról szeretnének megbizonyosodni, hogy a módszer embereknél is beválik, és vajon használható-e a kapszaicin közvetlenül az emberi vagus rostoknál.

"A súlycsökkentés egyre fontosabbá válik, hiszen az elhízás, a cukorbetegség világméretű probléma -
mondta Dr. Tavakkoli. - Nagyobb szerepet kell kapjanak a kevésbé invazív eljárások."

A kutatást a Digestive Diseases and Sciences közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.