A hőhullámokat egy génvariáns is befolyásolja?

A cigifüst mellett elönt a hullám!

A klimaxos hőhullámok gyakoribbak a dohányzó nőknél - ezen belül is azoknál, akik rendelkeznek egy bizonyos génvariánssal - derítette ki egy új tanulmány.

2012.05.04 14:22ma.hu

Fokozottabbak a klimaxos hőhullámok azoknál a dohányzó nőknél, akik rendelkeznek egy bizonyos génvariánssal, összehasonlítva őket azokkal a dohányosokkal, akiknél nincs meg a génvariáns.

Az elemzés 300, változókorba lépett hölgy bevonásával készült, 11 éven át tartó követés alapján. Ez mutatta ki, hogy a dohányzó nőkre, akik rendelkeznek ezzel a speciális génváltozattal (egypontos nukleotid polimorfizmussal), mely befolyásolja az anyagcserét, sokkal jellemzőbbek a hőhullámok.

A jelentés bemutatja a dohányzás hatását a hőhullámokra - úgy tűnik, a dohányosoknak fokozott az érzékenysége ezekre, genetikai hátterüknek köszönhetően - mondta el Dr. Samantha Butts tanulmányvezető, a Pennsylvaniai egyetem Perelman egészségügyi iskolájától.

"Azok a nők, akik dohányoznak és hordozzák is ezt a bizonyos génvariánst, tisztában kell legyenek vele, hogy hozzájárulnak a menopauza bizonyos tüneteihez, ezért nagy szükség lenne a leszokásra" - tette hozzá a szakember.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a dohányzás összefügg a korábban kezdődő menopauzával, a hőhullámok növekvő kockázatával és a posztmenopauzális osteoporosis-al is.

A cigarettában levő mérgek számos formában jelen vannak azonban a környezetünkben is, ami azt jelenti, hogy még a nem dohányzók is, akik rendelkeznek egypontos nukleotid polimorfizmussal, ki vannak téve a  fokozott kockázatnak.

Az is lehetséges, hogy a nőknél, akik hordozói ennek az egypontos nukleotid polimorfizmusnak, a szaporodás sikerét is befolyásolja a dohányzás - mondta el Dr. Samantha Butts.

A tanulmány Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism szaklapban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.