Értékes és olcsó tisztítószer, sőt, kozmetikum...

Ne hagyjuk ülve a szódabikarbónát!

A szóda-bikarbóna sokkal többre hivatott, mint hogy csak "üldögéljen" a hűtőszekrény hátsó polcán. Tegyük próbára, mi mindent készíthetünk, tisztíthatunk vele, sőt: kozmetikumként is használhatjuk.

2012.05.03 16:55ma.hu

Számos előnye van, ezért ne rejtsük el a szekrény hátuljába, a hűtő hátsó polcára! A szódabikarbóna nemcsak olcsó, kis helyen elfér és rengeteg dologra használhatjuk a háztartásban, sőt, kozmetikumként is kiváló. Lássuk a leggyakoribb 15 felhasználási módját:

- Ne költsünk tisztítószerre: a nedves szivacsra, rongyra kerüljön szódabikarbóna, dörzsöljük le majd öblítsük a tisztított területet.

- Áztassuk a hajkefét és a fésűt 1 teáskanál szódabikarbóna és kevés meleg víz keverékében. Majd öblítsük le és szárítsuk meg.
- Tisztítsuk át a kerti bútorokat szódabikarbónával és tegyünk a székpárnák alá belőle.
- Tartsuk tisztán a grillezőt egész nyáron úgy, hogy egy nedves ecsetre szódabikarbónát teszünk, áttöröljük a sütőrácsot, majd leöblítjük.

- Spricceljünk szódabikarbónát a szőnyegre frissítésképpen. Várjunk legalább 15 percet (de legjobb, ha egész éjjel rajta van), majd szívjuk fel porszívóval.

Fotó: altered-states.net

- A mosnivaló holmik közé tegyünk egy csészényi szódabikarbónát (a folyékony mosószerrel együtt), hogy a ruhák minél tisztábbak és szebbek legyenek.

- A sütőrácsra, edényekre, serpenyőkre égett ételmaradványokat szintén eltüntethetjük szódabikarbónával. Szórjunk rá/bele bőségesen szódabikarbónát, majd engedjünk rá meleg vizet és egy kis mosószert is adjunk hozzá. Várjunk 15 percet, majd öblítsük le az edényt, ahogy máskor.

- A ruhákat szagtalanítja, ha egy kis szódabikarbónát permetezünk a kérdéses részre.
- A padlótisztításhoz oldjunk fel 1/2 csésze szódabikarbónát egy vödör meleg vízben. Töröljük fel ezzel a padlót.
- Készítsünk saját fürdőszoba-tisztító folyadékot, 1/4 csésze szódabikarbóna és 1 evőkanál folyékony mosószer segítségével. Egy kis ecetet is adjunk hozzá, sűrű és krémes állagú lesz.

- Tisztítsuk a mosogatógépet és a kávéfőzőt úgy, hogy üresen járatjuk egyszer, és csak szódabikarbónát töltünk bele.

- Adjunk 1/2 csésze szódabikarbónát fürdővizünkhöz egy kellemes, otthoni spa-kezeléshez!
- Az ezüst készletek fényesítéséhez kombináljunk 3 rész szódabikarbónát és egy rész vizet. Ha a tisztítással végeztünk, öblítsük le a készleteket és szárítsuk meg őket.

- Spricceljünk szódabikarbónát a macska kosarába, és tartsunk egy keveset az alom tetején, hogy minimálisra csökkentsük a szagokat. Sőt: mossuk meg házi kedvencünk fogát szódabikarbónával!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.