Megszaladt a pia vagy csak méregtelenítés kell?

Hogy tegyük magunkat természetes detoxikálóba?

Nemcsak az ünnepek idején jön jól egy kis öntisztítás - olykor-olykor még hét közben is előfordul, hogy az ember kissé túllő a célon az alkoholfogyasztást illetően, vagy csak szeretné végre méregteleníteni a szervezetét - íme a természetes detoxikálók.

2012.02.27 16:55ma.hu

Bizonyára nem egyszer fordult már elő velünk, hogy - ha nem is volt betervezve -, mégis kissé kótyagos állapotban tértünk haza. Ráeszmélni, hogy bizony másnap is helyt kellene állni, sőt, dolgozni kéne, több mint kellemetlen.

Sokan reggel azonnal a kávé után nyúlnak, és sok ásványvizet visznek magukkal. A vízfogyasztás valóban javasolt, de van itt még néhány kifejezetten előnyös természetes detoxikáló módszer is - egészséges ételek, amelyek természetesen tisztítják a szervezetet. Az alábbi ételek egy természetes tisztítókúra elengedhetetlen kellékei is.

- Vízitorma: dobjunk egy kis csípős vízitormát a szendvicsünkbe. Távol tartja a szabad gyököket a sejtektől, segít energetizálni a májban levő, tisztító enzimeket és természetes vizelethajtó.

- Citromos víz: remek C-vitamin forrás a citrom, a szervezet tisztítását és a zsírégetést is segíti. Érdemes minden reggel inni egy pohár citromos vizet, a jobb emésztésért és lúgosításért.

- Sötét zöld leveles zöldségek:
igen sok van belőlük és kiválóan beiktathatóak a változatos étrendbe. Nyersen, levesben, zöldséglé vagy gyümölcslé formában is fogyaszthatjuk, egy kis olívaolaj hozzáadásával még előnyösebb a hatásuk.

Segítenek a megszabadulni a környezeti mérgektől, mint pl. a szmog és a gyomirtó szerek, valamint az emésztésre is jó hatással vannak.

- Friss gyümölcsök: tele vannak vitaminnal, antioxidánssal, rostokkal. Kevés jobb módszer van a gyümölcsöknél arra, hogy szervezetünket megszabadítsuk a toxinoktól.

- Káposzta:
nemcsak finom ételek készíthetők vele; májtisztító hatása is ismert. Keverjünk össze káposztát, almát és köményt - ropogós finomság a máj egészségéért!

- Articsóka: számos tanulmány kimutatta, hogy az egészséges máj- és epehólyag működéshez hasznos az articsóka. Ráadásul cynarint tartalmaz, mely segít növelni az epetermelést, megelőzi az emésztési zavart és elősegíti az egészséges emésztést. Kiváló természetes méregtelenítő.

- Cukorrépa: szintén jó az epehólyag-problémák ellen. A répa rostjai növelik a májban az antioxidáns enzimek termelődését, segítenek a mérgező anyagokat kiüríteni a szervezetből.

- Gyömbér és fokhagyma: igazi májbarátok. Hozzájárulnak, hogy megszabaduljunk a szabad gyököktől - készítsünk velük finom ételeket, azon túl, hogy remek detoxikálók, kiváló ízesítők is.

- Zöld tea: ha napközben sokat szeretnénk inni, az ásványvíz mellett a zöld tea jó választás. Katekinben gazdag, amely a máj aktivitását és a méregtelenítő enzimek termelődését is serkenti.

- Teljes kiőrlésű gabona: minden egészséges étrend része. Tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal, magas benne az oldódó rostok száma. Ha méregteleníteni akarjuk szervezetünket, az utolsó, amire szükségünk van, az a puffadás vagy a székrekedés - kerüljük el!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.