Nagyobb az esély a rák túlélésére velük!

Zöldek mentik meg az életünket?

Életmentő lehet a zöld színű zöldségek fogyasztása? A rákos betegek nagyobb túlélési eséllyel számolhatnak, ha rendszeresen eszik őket...

2012.04.05 14:25ma.hu

A mellrákkal diagnosztizált nők nagyobb valószínűséggel élik túl a betegséget, ha minden nap esznek zöld leveles zöldséget - állítják kutatók.

A nagyszabású kínai tanulmány összefüggést talált az emlőkrákos megbetegedések túlélése éz olyan, keresztesvirágú zöldségek fogyasztása között, mint a brokkoli vagy a káposzta.

A kutatók közel 5000 nőt követtek nyomon, 5 éven át, onnantól kezdve, hogy mellrákkal diagnosztizálták őket. Felfedezték, hogy minél több keresztesvirágú zöldséget evett egy nő a diagnózist követő, első három évben, annál kisebb valószínűséggel halt meg.

Ahogy a fogyasztás növekedett, úgy csökkent az elhalálozás esélye. Az emlőrák kiújulásának kockázata ugyancsak leesett, 21-35 százalékkal.

A tanulmány ideje alatt 587 nő halt meg, közülük 496 a mellrák miatt. A kutatók 615 esetben jegyezték fel a betegség kiújulását.

A tanulmány arra is rámutat, hogy a keresztesvirágú zöldségek fogyasztása igen eltérő Kínában és a Nyugaton. Kínában a gyakran fogyasztottak közé tartozik a fehérrépa, a kínai kel, a bok choy (kínai káposztaféle fehér hajtásokkal és széles, sötétzöld levelekkel), a brokkoli és a kelbimbó inkább a nyugati országokban "divat" - mondta el Dr. Sara Nechuta tanulmányvezető a Nashville-i Vanderbilt egyetemről.

A másik kiemelendő dolog, hogy Nyugaton sajnos kevésbé fogyasztanak az emberek zöldségeket, mint Kínában.

Ezért kisebb szervezetükben az olyan bioaktív vegyületek szintje, mint a izotiocionátok és indolok, amelyek szerepet játszanak a rák leküzdésében ezekben a zöldségekben - függően a zöldség típusától és mennyiségétől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.