Kritikusak a többiek a G-pont megtalálóval szemben

"Túl mélyen van" - megint felfedezte valaki a G-pontot

Szóval, hol is van a híres-nevezetes G pont? A legutóbb úgy tűnt, létezése csupán mítosz, ám egy floridai nőgyógyász most közzétette: végre megtalálta.

2012.04.26 08:15ma.hu

Úgy tűnik, megtalálta a G-pontot a vagina mélyén egy floridai prvos. Dr. Adam Ostrzenski egy 7 órás boncolást követően fedezte fel a női szexuális kielégülés megfoghatatlan forrását - írja a The Journal of Sexual Medicine.

Számos kutató erősen szkeptikusan viszonyul Ostrzenski állításához, úgy vélik, kevés bizonyítéka van. Az orvos, aki a St. petersburgi nőgyógyászati intézet vezetője, elmondta: teljes hüvelyi boncolást végzett, egy 83 éves holttesten, aki fejsérülés miatt hunyt el.

A G-pont létezése kapcsán hosszú ideje folyik a vita. Névadója Ernest Grafenberg tudós, egy 1950-ben megjelent cikk szerzője, amelynek címe az volt: a húgycső szerepe a női orgazmusban. Valójában eddig senki sem tudta pontosan meghatározni a G-pont hollétét.

A csiklóval ellentétben a G-pont nem látható és nem érezhető, de sok nő számolt be szexuális élvezetről a hüvely elülső részén. Mégis, a pontos forrást és a G-pont méretét nem dokumentálták soha.

Ostrzenski szerint a "szerkezet" három különálló részre osztható, egy 35 fokos szögben található a húgycsőben, és kékes, "szőlő-szerű" a megjelenése. Az orvos azt tervezi, hogy más korú nőknél is végez hasonló "felfedező" vizsgálatokat.

Ha sikerül bizonyítania igazát, az egészen megváltoztathatja látásmódunkat arról, hogyan is keletkezik a női orgazmus. Megváltozik a szexuális működés megértése, és persze segíthet a szexuális diszfunkció kezelésében is.

A tanulmányt három szakértő is kritizálta. Aggodalmaikat Barry Komisaruk pszichológia professzor közölte a Rutgers egyetemről. Egyenesen azt állítja, egyetlen szövet minta alapján nem lehet levonni ilyen következtetéseket és lehetséges, hogy Ostrzenski csak egy betegség jelét, például egy tumort fedezett fel.

A tanulmányból például hiányolják a mikroszkopikus analízist, annak eldöntésére, vajon ezek mirigyek vagy szövetek, van-e a szövetnek ideg-ellátása, normális vagy kóros szövetről van-e szó.

Komisaruk és társai úgy vélik, a G-pont felfedezését közlő tanulmány nem felel meg a legalapvetőbb tudományos kritériumoknak. Márpedig az elvárásokat komolyan kell venni - szögezték le.

Dr. Adam Ostrzenski a jelek szerint spekulálhat azon, vajon miért nem tette meg ugyanezt a felfedezést előtte senki.

"A G-pont elhelyezkedése valóban nagyon mélyen van, talán ez az ok - mondta. - A másik lehetőség, hogy a vaginában különböző "szintek" vannak, és műtéteket általában a felső részén végeznek."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.