Megvan az örömforrás pontos helye

Ultrahanggal detektálható az a misztikus G-pont

Számos nő határozott állítása szerint a hüvelyben létezik egy pont, amelynek ingerlése igen intenzív orgazmust idéz elő, eddig azonban objektív vizsgálati módszerekkel nem sikerült azonosítani az örömforrás pontos helyét.

2010.07.02 07:06National Geographic

Egy olasz tudóscsoport viszont most arról számolt be, hogy az úgynevezett hüvelyi orgazmust átélő nőknél valóban található egy jól körülírható területen szövetvastagodás. A G-pontként ismert terület létezéséről, az elnevezés 1980-as évekbeli megszületésétől mind a mai napig, ellentmondásos eredmények szólnak.

A Journal of Sexual Medicine hasábjain nemrégiben megjelent tanulmányt 20 nő közreműködésével végezték az olaszországi L’Aquila Egyetemen dr. Emmanuele Jannini vezetésével. A kutatók ultrahang segítségével mérték fel a hüvely elülső fala mögötti szövetállomány formáját és vastagságát tekintve, hogy az anekdotikus információk alapján a G-pont itt helyezkedhet el.

A kilenc, állítása szerint vaginális orgazmusra képes nőnél a hüvelyfal és a húgycső között elterülő szövetállomány vastagabbnak bizonyult a másik tizenegy, vaginális orgazmusra képtelen nőhöz viszonyítva. „Most először sikerült a G-pont lokalizálása, ráadásul egy egyszerű, gyors és kis költségű módszerrel” - nyilatkozta Jannini. Persze máris akadnak, akik megkérdőjelezik a felfedezést.

Dr. Tim Spector, a londoni St Thomas Kórházból, úgy véli, az olasz kutatócsoport által vizsgált vastag szövetterület könnyen elképzelhető, hogy a klitorisz részét képezi, amely a nők orgazmusának tudományosan igazolt forrása. Egy másik feltételezés szerint az érintett terület gyakori ingerlése csupán azért szolgál örömforrásként, mert a hüvelyfalat körülölelő izomréteg ezáltali megvastagodása megkönnyíti az orgazmus kialakulását.

Az elmúlt évtizedekben a G-pont teóriára egész iparág épült, de nem elhanyagolható, hogy a fogalom megszületése hozzájárult annak a dogmának az eloszlatásához, amely szerint mindenki csupán egyféleképpen képes az örömszerzésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.