Másként működik az agyuk?

Biológiai különbség a krónikus fáradtsággal küzdőknél?

A krónikus fáradtság szindróma sokszor egy meg nem értett állapot - pedig úgy tűnik, az ebben a betegségben szenvedők agya nem ugyanúgy működik, mint az egészséges embereké.

2012.04.25 16:53ma.hu

A krónikus fáradtság szindrómában szenvedő emberek agya nem reagál úgy a jutalmazásra, mint az egészségeseké - derítette ki egy tanulmány. A probléma sokszor alulbecsült és meg nem értett; túlzott fáradtsággal jár, amely a páciens mindennapi tevékenységeire alaposan rányomja a bélyegét.

A kutatók MRI vizsgálattal figyelték 18 krónikus fáradtság szindrómában(CFS) szenvedő beteg és 41 egészséges önkéntes agyát.

Kiderült, hogy a problémával küzdők esetében jelentősen kisebb változás történik a vér áramlásában a bazális ganglionok irányába, mely a jutalom érzésére ösztönöz, például egy kártyajáték megnyerésekor.

Korábbi kutatások szerint a bazális ganglionok az agyban a motoros aktivitással és a motivációval hozhatók összefüggésbe, de érintettek az olyan betegségekben is, amelyek fáradtsággal járnak. A legkomolyabb krónikus fáradtság szindrómával küzdők esetében a legkisebb változás történt a bazális ganglionok aktivitásában.

Mindez úgy derült ki, hogy az agyi vizsgálaton résztvevőknek azt mondták: nyernek egy kis pénzt, ha eltalálják, hogy egy előre kiválasztott kártya piros vagy fekete. A kiválasztás után bemutatták a kártyákat, közben a kutatók figyelték az agyban történő változásokat - ha nyert az illető, ha vesztett.

Dr. Elizabeth Unger tanulmányvezető elmondta: azt nem tudják, hogy a változások játszanak szerepet a CFS kialakulásában, vagy pedig ezek a CFS eredményei.

A krónikus fáradtság szindróma egy igen összetett betegség. A szakember szerint az eredmények alátámasztják a korábbi kutatásokat, melyek arról szóltak, hogy a krónikus fáradtság szindrómásoknál biológiai különbségek figyelhetők meg.

A képalkotó vizsgálatok összefüggést mutatnak, de ez még nem jelent ok-okozati összefüggést. Természetesen további vizsgálatok és tanulmányok szükségesek a bizonyításhoz.

Csak Amerikában 1 millió ember szenved CFS-ben, melyet az immunrendszer zavarának is nevezhető. Gyakoribb a nők körében, alvási nehézségekkel, memória- és koncentráció problémákkal jár, a páciens ízületi- és izomfájdalmakat tapasztalhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.