Remek az önreklámjuk, de együttműködők-e?

A nárcisztikus személyiségek aratnak az állásinterjún?

Nem a harsány, hanem a magabiztos a menő egy állásinterjún - a nárcisztikus személyiségek, akiknek önbecsülése már-már visszataszító, könnyű helyzetben vannak, mert jól elő tudják adni- és képesek reklámozni magukat.

2012.04.05 08:15ma.hu

Könnyen beszélnek saját magukról, sugárzik róluk, hogy nincs hiányuk önbizalomban, magabiztosságuk már-már visszatetsző - ezek a nárcisztikus emberek, akiknek azonban terem babér az állásinterjúkon - állítják a Nebraskai Lincoln egyetem kutatói.

Kétrészes tanulmányukból kiderült, hogy a nárcisztikus személyiségek sokkal jobban teljesítettek egy eljátszott állásinterjún, mint azok, akik nem voltak ilyen személyiségnek mondhatók.

"Egy munkahelyre jelentkezéskor az az elvárt, hogy az ember jókat mondjon magáról, magabiztosan adja elő magát - mondta el Peter Harms professzor asszisztens. - Vagyis, akin látszik, hogy mindezt könnyedén teszi, és kényelmesen érzi magát, annak nagyobb esélye van a sikerre."

A tanulmány, mely a Journal of Applied Social Psychology-ban jelent meg, először 72 embert vont be a vizsgálatba: videóra vették őket, amint állásinterjúra jelentkeznek.

Míg a nem nárcisztikus emberek önreklámozása enyhült, amikor a kérdezőbiztosok kérdésekkel kezdték bombázni, a nárcisztikus személyiségeknél éppen ellenkezőleg: megnövekedett önbizalommal állták a rohamot.

A tanulmány második felében a jelentkezők videóit osztályozta 222 szakember. Itt is az derült ki: akik nárcisztikus személyiségek voltak, sokkal gyorsabban és többet beszéltek magukról, valamint olyan gesztusokat használtak, mint például a mosoly, vagy mások dícsérete, sokkal magasabb pontszámot kaptak, mint akik a szerény önreklámozást választották.

A kérdezőbiztosoknak azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy a nárcisztikus személyiségek igen jól taktikáznak.

"Arra ugyan nincs bizonyíték, hogy a nárcisztikus személyiségek hatékony vagy kevésbé hatékony munkaerők-e. De az biztos, hogy elég rombolóak lehetnek a másokkal való rendszerese együttműködésben" - tette hozzá Peter Harms.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.