Bajt jelez, ha eltérő a vérnyomás a két karban?

"Van egy kis különbség" - de sajnos veszélyt jelez...

Nagyobb a korai halálozás kockázata azoknál a magas vérnyomásos embereknél, akiknél a két karban mért szisztolés vérnyomásértékek között jelentős különbség van - állítják brit kutatók.

2012.03.21 12:58MTI

A brit kutatók megállapítását a BBC hírportálja idézte. Az Exeteri Egyetem munkatársai 230 magas vérnyomással élő pácienst követtek nyomon tíz éven át.

A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban most közzétett tanulmányukban arról számolnak be, hogy elemzésük szerint azok, akiknél a jobb és a bal karon mért szisztolés vérnyomásérték között legalább 10 higanymilliméter különbség volt, nagyobb valószínűséggel haltak meg a követés ideje alatt szívrohamban vagy szélütés következtében.

Christopher Clark kutatásvezető az eredménnyel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy a meglévő brit irányelveket pontosabban kellene követniük az orvosoknak, hiszen azokban szerepel, hogy a vérnyomást mindkét karon szükséges megmérni.

Ha a két karon mért szisztolés érték (a vérnyomás felső értéke, a nagyobb szám) eltér, az perifériás érbetegségre utalhat, amelynek gyakran nincsenek látható tünetei.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.