Ne a vegyszert lélegezzük be

Ragyogjon minden természetes tisztítószerekkel!

Napjainkban, amikor egyre inkább tisztába kerülünk azzal, milyen ártalmasak egészségünkre nézve a különféle vegyi anyagok, előtérbe kerül a természetesség - természetes alapanyagokkal bizony takarítani is lehet, csak tudni kell a módját.

2012.03.08 16:55ma.hu

A vegyszerek használatával egyre több baj van - hatékonyak, ám az is biztos, hogy egészségünkre ártalmasak. Számos tanulmány bizonyítja, hogy még a termékenységet is befolyásolhatják.

Érdemes tehát utánanézni, hogyan takaríthatnánk ki például otthonunkat az erős szerek használata nélkül, természetes tisztítószerekkel. Valójában egyszerű, csak ismerni kell a recepteket. Fürdőszoba-takarításhoz, a mosogató kitisztításához is kiválóan használhatók.

Fürdőtakarítás:

Mivel takaríthatunk például a fürdőben? Ahhoz, hogy a kád, a mosdókagyló tiszta legyen, a krómfelületek pedig csillogjanak, próbáljuk ki a következő receptet: 3 perc kell az elkészítéséhez.

Tölcsérre, mérőpohárra és kanálra van szükségünk, egy szórófejes flakonra, gumikesztyűre illetve szivacsra.

Az összetevők:

- 2 evőkanál bórax
- 1/2 evőkanál folyékony kasztília szappan (hideg eljárással készült, illat- és színezékmentes szappan)

- 1/2 csésze desztillált fehér ecet
- 3 csésze meleg víz

A hozzávalókat öntsük bele a szórófejes flakonba és jól rázzuk össze, hogy minél jobban keveredjenek. Majd a keverékkel töröljük le a felületeket, és öblítsük le a takarítás után.

Mosogatótisztítás:

Hatékony módszer és a kezet is kíméli. A recept elkészítéséhez 2 perc szükséges, valamint egy tölcsér, mérőpohár és kanál, és szintén egy szórófejes flakon vagy egy már kiürült, folyékony mosogatószeres doboz.

Összetevők:

- 2/3 csésze folyékony kasztília szappan
- 3 evőkanál növényi glicerin
- 5 csepp teafa illóolaj
- 20 csepp citrom illóolaj
- 1 és egyharmad csésze víz

Az utasítás hasonló, mint a fürdő-tisztító esetében: öntsünk mindent a flakonba és keverjük össze jól.

Rázzuk össze, majd töröljük le vele a mosogató felületet és a konyhai munkalapokat. Vagy mosogatószerként használjuk - mosogatószeres flakonba töltve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.