Az agyban van a hiba, ha a csemete nem ad?

Önző gyerekek: a tudósok már tudják, mi a nem komplett

Az önző viselkedés gyakran megfigyelhető a gyermekeknél - kutatók most rávilágítottak, minek is köszönhető ez.

2012.03.08 14:22ma.hu

A gyerekek sokszor tűnnek önzőnek - az önző viselkedés magyarázata tudósok szerint az, hogy nem teljesen alakult ki az agyi régió, mely az önkontrollban szerepet játszik.

A német kutatók megállapították: ez lehet az oka, hogy a kisgyermekek nehezen kontrollálják impulzusaikat, magatartásukat, még ha tudják is, hogy nem kellene így reagálni - mindez hozzásegíthet a kedvezőbb társadalmi magatartás elősegítéséhez.

A Neuron szaklapban megjelent tanulmány különböző életkorban levő gyermekeket tesztelt. Két különféle játékot játszottak. Egyikben megkérték őket, hogy osszanak meg egy jutalmat egy másik gyermekkel, akinek ezt el kellett fogadnia.

A másik játékban a "címzettnek" el kellett fogadnia a jutalmat, különben egyik gyermek sem kapott.

A játék a stratégiai viselkedését figyelte azoknak a gyermekeknek, akik a felajánlásokat tették. Arra voltak kíváncsiak a kutatók, szívesebben osztanak-e meg valamit, ha a társaik akár el is utasíthatják a felajánlást, és mennyiben függött ez a stratégia az életkortól és az agy fejlettségétől.

"Megfigyeltük az életkorral növekvő stratégiai döntéshozatalt, a 6-13 éves gyermekek körében. Kiderült, hogy az alkudozó viselkedésben történt változások leginkább a korfüggő impulzus-kontroll képességhez köthetők, valamint a bal prefrontális kéreg, a dorsolateral alapvető funkcionális aktivitásához - ez az agyi régió függ össze az önuralommal" -
mndta el Nikolaus Steinbeis, tanulmányvezető a Max-Planck intézetből.

Ez tehát azt jelenti, hogy az önző viselkedés a gyermekeknél nem annak köszönhető, hogy tudják vagy nem tudják, mi a fair, tisztességes vagy tisztességtelen - mindez az éretlen prefrontális kéreg eredménye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.