Az adoptált fiataloknál is ott a genetika...

"Honnan veszi ezt a gyerek?" A biológiai szülőktől...

Az örökbefogadott gyermekek, hiába nevelkedtek teljesen más környezetben, mint ahová eredetileg születtek, kétszer olyan esélyesek a drogozásra, ha valódi szüleik hajlamosak voltak rá.

2012.03.06 14:25ma.hu

Foghatja a fejét az örökbefogadó szülő, ha azt gyanítja, drogot használ a gyermeke - egy új tanulmány szerint az adoptált gyermekek kétszer akkora valószínűséggel próbálják ki a drogokat, mint a többi gyermek, ha a biológiai szüleik is éltek a szerekkel.

A genetika komoly szerepet játszik a függőségek kialakulásában is. Ugyanakkor a problémák vagy a droghasználat az örökbefogadó családban is rizikófaktort jelentenek - mutat rá az a svéd tanulmány, mely 18 ezer adoptált gyermeket vett alapul vizsgálatához.

Tehát a környezet és a biológiai család is befolyásolja a fiatal későbbi droghasználatát.

"Valakinek, akinél alacsony a genetikai kockázat, szintén bajt okozhat a rossz környezet - mondta el a tanulmányvezető, Kenneth S. Kendler, pszichiátria professzor a Richmondi egyetemről. - Ám ha már a genetikai kockázat is magas, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a drogozás valóban kialakul."

A szakember szerint ugyanakkor nincs okuk aggódni az örökbefogadó szülőknek, mert a tanulmány is alátámasztja a pozitív környezet előnyös hatását.

A gyermek, akit adoptáltak, csak úgy mint a saját gyermek, hordoz bizonyos genetikai kockázatot, de fejlődése során számos hatás éri, így nagyon fontos a környezet, amelyben nevelkedik - mondta el Lukshmi Puttanniah, gyermekpszichiátria professzor, a New Yorki Lenox Hill kórház munkatársa.

"Hogy a genetika hogyan működik ezzel együtt, talán ez a leglényegesebb bármilyen betegséget illetően, beleértve a függőségek kialakulását is" - tette hozzá a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.