Kólikás a legtöbb migrénes anya gyermeke

Ezért sírnak olyan vigasztalhatatlanul a babák?

Kétszer nagyobb a valószínűsége, hogy kólikás lesz a baba, ha az édesanyja migrénnel küzd - állapította meg egy új tanulmány, amely, úgy tűnik, megtalálta a választ a nem csillapodó gyermeksírásra.

2012.02.21 14:25ma.hu

Ha az édesanya migrénnel küszködik, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy kólika alakul ki a gyermeknél - mutattak rá kaliforniai kutatók. Mivel migrén egy genetikai rendellenesség, tanulmányuk szerint a csecsemőkori kólika korai jele annak, hogy migrénes fejfájás jelentkezik a későbbi életszakaszban.

A San Francisco-i kutatók 154 édesanyát és gyermekeiket tanulmányozták. Dr. Amy Gelfand gyermekneurológus elmondta, a kólika okának feltárása azért fontos, mert a túlzott sírás az egyik leggyakoribb oka a megrázott csecsemő-szindrómának, mely agykárosodást, súlyos fogyatékosságot és akár halált is okozhat.

"Ha megértjük, mi okozza a gyermek fokozott sírását, megvédhetjük őket ezektől az igen veszélyes végkifejletektől" - mondta el Dr. Gelfand. A kólika vagy fokozott sírás egy egyébként egészséges csecsemőnél korábban főként emésztőrendszeri problémákhoz volt kötve.

Több, mint 50 éves kutatás ellenére azonban nem sikerült jelentős bizonyítékot szerezni a kólika és az emésztőrendszeri bajok összefüggésére. Kiderült, ebből a szempontból mindegy volt, hogyan és mivel etették a babákat. Tulajdonképpen sosem derült ki pontosan, mi miatt sírnak ezek a csecsemők annyira.

A tanulmányba bevont anyákat és gyermekeiket abban az időszakban vizsgálták, amikor a kólika tipikusan jelentkezik. A babák sírási szokásait és az anyák migrénes múltját és jelenét elemezték.

Kiderült: a migrénnel küzdő anyák esetében két és félszer nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy a baba kólikás. Ezeknek a csecsemőknek 29 százaléka kólikás volt, míg a migrénben nem szenvedett anyák gyermekeinél csak 11 százaléknál figyelték meg a problémát.

Úgy tűnik tehát, ez előrejelzője annak, hogy a baba élete későbbi szakaszában ugyancsak migrénes fejfájással küzd majd.

A kólikás gyermekek sokkal érzékenyebbek a környezeti ingerekre, akárcsak a migrénesek. Nehezebben birkóznak meg a születés utáni ingerekkel - az anyaméh-beli, sötét, meleg, biztonságos élettel szemben a külső világ fényes, hideg, zajos, a babát még az emberek érintése is zavarhatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.