Ők viselik legtovább az agyrázkódás utóhatásait

A tinik agya nem áll olyan gyorsan vissza...

Az agyrázkódást szenvedett tinédzserek sokkal rosszabb utóhatásoktól szenvednek, mint a gyermekek vagy a felnőttek - derült ki egy kanadai tanulmányból.

2012.02.29 08:15ma.hu

Azok a tinédzserek, akik agyrázkódást szenvedtek, a gyermekeknél és a felnőtteknél sokkal érzékenyebbek annak utóhatásaira, állapították meg kanadai kutatók.

Az agyrázkódás a rövid távú memóriára van hatással a fiataloknál, ez összefüggésben áll az olvasással, a számolással - és a hatások 6 hónapig vagy ennél is több ideig eltarthatnak.

Azzal a hiedelemmel ellentétben, melyet a szülők emlegetnek - hogy a gyermek gyorsan túllesz az agyrázkódáson, hiszen az agya sokkal rugalmasabb, kiderült: a gyermekek jóval érzékenyebbek az agy sérüléseinek hatásaira, mint a felnőttek - mondta el Dave Ellemberg vezető kutató, neuropszichológus a Montreali egyetemről.

Sőt, a tinédzserek nagyobb mértékű tünetektől szenvednek, mint bármelyik gyerek vagy felnőtt. Ellemberg szerint ez nem annyira meglepő. A kamaszok agya ugyanis, pontosabban az agyrázkódást által érintett terület - a frontális lebeny - gyorsan fejlődik, és ha valami rohamosan fejlődik, az érzékenyebb a sérülésre.

A Brain Injury szaklapban közzétett tanulmány 96 férfi atlétát tesztelt, akik 3-9 hónappal ezelőtt agyrázkódást szenvedtek. Három csoportra osztották őket: 30 felnőtt volt az egyikben, 32 gyermek a másikban 9-12 éves kor között és 34 tinédzser a harmadikban, 13-16 éves kor között.

Összehasonlították őket hasonló emberekkel, akiknek azonban nem volt agyrázkódása. Neuropszichológiai teszteket töltettek ki velük, majd összehasonlították eredményeiket egy másik értékeléssel, mely a résztvevők memóriáját, figyelmét és akadályoztatását figyelte munka közben.

Valamennyi agyrázkódást szenvedett atlétánál megállapították a káros hatásokat. Különösen a tinédzsereknek voltak problémái a rövid távú memória működésével, amely hatás 6 hónaptól egy évig is eltarthatott.

"Megfigyeltük, hogy a legtöbbjüknél súlyos agyrázkódás történt, függetlenül attól, elvesztették-e eszméletüket vagy sem - mondta el Ellemberg. - Sok esetben napokat vagy heteket kell várni, amíg a tünetek jelentkeznek. Az agyrázkódásnak azonban mindig van következménye, és az sem mindegy ilyen szempontból, hogy az a gyermek mikor megy vissza például játszani, sportolni."

Szükséges mindenesetre, hogy az orvos, a szülő és maga a gyermek is tudja, mi a teendő, miután agyrázkódást szenvedett, és persze mindennél fontosabb megelőzni az agyrázkódást okozó baleseteket, amelyek elővigyázatossággal könnyen kivédhetők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.