Elég az agyturbóhoz, ha kihagyjuk a desszertet?

Ha kevesebbet eszel, az is eszedbe fog jutni...

A kevesebb evés segít abban, hogy jobban emlékezzünk dolgokra - állítja egy új tanulmány. Már az is megoldás lehet, ha a desszert helyett csak iszunk egy kávét.

2011.12.20 16:55ma.hu

Ha kevesebbet eszünk, több dologra emlékezünk - állapították meg olasz kutatók. Nagy segítséget jelent az agy számára az is (a vonalainknak szintén), ha kihagyjuk a desszertet és csak egy jó kávét iszunk meg evés után.

Az olasz tanulmány szerint a mérsékelt evés jobb egészséget és hosszabb életet eredményez. A kutatók régóta figyelik a jelenséget, de azon igyekeztek, hogy megmutassák, mi történik, ha a kalóriákat jelentősen csökkentjük, mennyiben javítja ez az egészséget.

Giovambattista Pani kutató a tanulmány során a CREB1 nevű fehérjére fókuszált, amelyről ismert, hogy fontos a memória és tanulás szempontjából.

A tapasztalatok azt mutatták, hogy az egerek esetében a kalóriabevitel csökkentése a tanulást serkentette, az állatok továbbra is előállították a fontos fehérjét. Sőt, a kalória lecsökkentése növelte a fehérje mennyiségét, amelyet az agy termel.

A kutatók szerint az embernek nagyjából napi 600 kalória elég ahhoz, hogy ezt a szintet produkálja. Egy csésze tea vagy kávé fogyasztása is hozzájárul ahhoz, hogy a CREB1 fehérje mennyisége növekedjen a szervezetben.

Dr. Pani elmondta: "Csak 25-30 százalékkal kevesebb kalóriáról van szó. Vagyis nagyjából annyiról, hogy nem eszünk meg ebéd után egy desszertet, és máris jobban fog az agyunk."

A szakember hozzátette: fiatalon tartani az agyat nagy érték egy elöregedő társadalomban.

"Az Alzheimer-kór és a a demencia egyéb formái igen sok embert érintenek, felfedezéseink azonban rámutatnak, mekkora hatása van az étrendnek az agyra és hozzájárulhatnak a jövőbeni terápiák sikerességéhez - vagyis az agy fiatalon tartásához és az agyi degenerációk megelőzéséhez"
- mondta el Dr. Pani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.