Fehérjét kerestek, őssejteket találtak a kutatók

Korlátlan mennyiségű petesejt lesz a jövőben?

Őssejteket találtak a kutatók az emberi petefészekben, amelyből egy napon lehetséges lesz korlátlan mennyiségű pete előállítása.

2012.02.27 08:15ma.hu

A jövőben korlátlan mennyiségű petesejt-állomány létrehozására lesz lehetőség - állítják azok a kutatók, akik őssejteket találtak emberi petefészekben. A tudományos áttörés forradalmasíthatja a meddőségi kezeléseket.

Amerikai orvosok képesek voltak laboratóriumi körülmények között elkülöníteni a sejteket - spontán keletkeztek petesejtek, melyekről azt állítják: alkalmasak a megtermékenyülésre.

A felfedezés megváltoztatja azt a nézetet, hogy a nőnek csak bizonyos számú petesejt áll rendelkezésére, és nem termelődhetnek újak, ellentétben a férfiakkal, akinél a spermiumok termelődése idősebb korukban is tovább folytatódik.

A felfedezés újra írja a "szabályokat" és segíthet a terméketlen párokon - valamint lehetővé teszi majd a nők számára, hogy tovább termékenyek maradhassanak.

A Massachusettes General kórház kutatóinak sikerült megtalálni a petesejt-termelő őssejteket a petefészekben reproduktív korban levő nőknél és éretlen petesejteket, úgynevezett oocytákat fejlesztettek.

Átlagosan néztek ki és amikor beültették őket élő emberi petefészekszövetbe, normális növekedésnek indultak 2 héten belül.

Dr. Jonathan Tilly
tanulmányvezető elmondta: a felfedezés utat nyit olyan technológiákhoz, melyekkel felülkerekedhetünk a terméketlenségen és meghosszabbíthatjuk az időt, amely alatt a nők még megfoganhatnak és anyává válhatnak.

Valamikor a jövőben eljuthatunk oda, hogy az emberi petesejtből korlátlan mennyiség lesz - tette hozzá a szakember. A kutatócsoport egyébként a petesejtek felszínén levő DDX4 nevű fehérje keresése közben fedezte fel az őssejteket.

Jogi okokból a tudósok nem használhatják ezeket a petesejteket embrió létrehozásához - ám egerekből vett, ugyanilyen őssejtekkel már létrehozták azokat - tudatta a tanulmány, mely a Nature Medicine-ben jelent meg.

Dr. Allan Pacey termékenységi szakértő a Sheffield egyetemről elmondta: ez a tanulmány meggyőzően mutatja, hogy a nők petefészke tartalmaz őssejteket, melyekből petesejtek hozhatók létre.

A szakember szerint mindez nemcsak arra nyitja meg a lehetőséget, hogy a nők minél tovább termékenyek maradjanak, hanem lehetővé teszi, hogy a rákos megbetegedésen és kezelésen átesettek is megőrizhessék termékenységüket.

Sőt, a meddő nők számára új petesejtek létrehozása is lehetséges lesz a laboratóriumban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.