Fokozza a mesterséges megtermékenyítést?

A lombikbébire is rásegíthet az akupunktúra

Az akupunktúra fokozhatja a teherbeesés esélyét a lombikbébi-programban részt vevő nők esetében - állapították meg szakemberek a témában eddig született kisebb tanulmányok átfogó elemzése során.

2012.01.31 20:20MTI

A Fertility and Sterility című folyóiratban megjelent tanulmány készítői olyan, kisebb klinikai tesztek eredményeit vetették össze, amelyek azt vizsgálták, hogy milyen hatással van az akupunktúra a mesterséges megtermékenyítési kezelésben részesülő nőkre.

Az elemzés alá vont 24 vizsgálat egy része a tűvel végzett akupunktúra, másik része az elektro-, és megint másik a lézerakupunktúra hatásait vizsgálta.

A tanulmányok a kontrollcsoportok tekintetében is különböztek: a csoport tagjai néhol semmilyen kezelést nem kaptak, vagy placebómódszerekkel kezelték őket: bőrfelszínbe szúrt fűzőtűkkel, vagy igazi, de nem a termékenységgel összefüggő stimulációs pontokba szúrt akupunktúrás tűkkel.

A kínai Tungcsi (Tongji) Orvostudományi Kollégium szakembereinek metaelemzése szerint az akupunktúrában részesülő nők esetében egy hajszálnyival nagyobb volt a teherbeesési arány, mint az igazi kezelésben nem részesülő társaiknál, de a születések száma nem volt magasabb.

Az eredmények azonban másképpen festettek, amint a kutatók kizártak öt olyan tanulmányt, amelynek során fűzőtűkkel kezelték a kontrollcsoportot. A fennmaradó tanulmányok elemzésekor már "jobban teljesítettek" a résztvevők: az akupunktúrában részesülő nők 41 százaléka esett teherbe a kezelés során, míg a kontrollcsoportban ugyanez az arány 37 százalék volt.

Ugyanezen vizsgálatok közül három a születési arányszámokra is kiterjedt: ezen tanulmányok összevetése szerint az akupunktúrában részesülő nők 35 százalékának született gyermeke, szemben a kontrollcsoportban mért 25 százalékkal.

A mostani tanulmányt vezető Cuj Hung-cseng (Cui Hong Zheng) szerint az eredmények azt sugallják, hogy a fűzőtűk mégsem annyira "hatástalanok", és talán a valódi kezeléshez hasonló eredményekkel bírnak. Ez magyarázatot adhat arra, hogy a korábbi tanulmányoknak miért nem sikerült bizonyítaniuk az akupunktúra egyértelmű hatásait.

A New York-i Egyetem (NYU) Termékenységi Központjában dolgozó Frederick Licciardi szerint azonban a metaelemzés legnagyobb hibája éppen a vizsgált tanulmányok sokféleségében rejlik. Emiatt pedig nem lehet egységes következtetéseket levonni belőlük.

Mindezektől függetlenül úgy véli, hogy, ha egy kismama a közérzetének javítása érdekében szeretné kipróbálni a kezelést, akkor nyugodtan tegye meg, mivel nagy kár nem érheti.

Egyes bizonyítékok szerint a tűkkel történő stimulálás javíthat a méh vérellátásán. A kutatók azt vizsgálják, hogy az akupunktúrás kezelés hatására a méhfal vajon "nyitottabb lesz-e" az embrió felé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.