Be és ki: a légzőgyakorlatok gyógyítanak

Szomorú: lusták vagyunk a légzéshez

Milyen viszonyban vagyunk a légzésünkkel? Előfordult ma már, hogy kétszer egymás után mély levegőt vettünk? Vagy emlékeztetnünk kell magunkat rá...?

2012.02.07 16:55ma.hu

Manapság kevesen figyelnek a légzésükre - napok telnek el anélkül, hogy egymás után akár kétszer is mély levegőt vettünk volna. A tudatos "lélegző" akár figyelmeztető eszközt is alkalmaz, amely naponta jelzi neki, hogy vegyen párszor igazán mély levegőt.

Úgy tűnik, valójában lusták vagyunk a megfelelő légzéshez. Úgy tekintjük, a légzés mindig velünk volt, tőlünk elválaszthatatlan, működik magától. Aztán egyszercsak, váratlanul, bizonyos időközönként ijesztő pánikroham tör ránk, és kapkodni kezdjük a levegőt. Rádöbbenünk, nem is olyan természetes az, hogy "magától jön". Nehezen sikerül normalizálni a légzésünket. Nem szabad megvárni, hogy ilyen dolgok döbbentsenek rá az igazságra.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy a légzésünket irányíthatjuk, és ennek 5 igen előnyös oka is van. Miért érdemes tudatosan és mélyen lélegezni?

- Tisztító hatású: az új, a friss levegő jótékony hatású a régivel, már szükségtelennel és méreganyagokkal telivel szemben. Olyan, mint egy mentőöv, egy megkönnyebbülés. Mielőtt egy alapos gyümölcsös tisztítókúrába fogunk, szokjunk rá, hogy naponta mélyeket lélegezzünk. Ezzel a szervezet öngyógyítási képességét is fokozzuk.

- Fájdalomcsillapító: ha a direkt légzést (ami a jógán megtanulható) alkalmazzuk testünk bizonyos részeire, segít a fájdalom csillapításában. A légzés nemcsak az izomfeszülést enyhíti, de az agyunk, a tudat segítségével a fájó területre irányítja gyógyhatását.

- Megnyugtató: néhány mély lélegzetvétel is segít megnyugodni egy kicsit. Hozzájárul, hogy kimaradjunk egy vitából, relaxáljunk, mielőtt valami meggondolatlanságot csinálnánk vagy mondanánk. Olyan, mint a "számoljunk előbb el 10-ig". Csökkenti a dühöt, a haragot, az idegességet. Segít enyhíteni a stresszt és a félelmet. A kulcs a lassú, egyenletes légzés.

- Önmegismerést, megbékélést segítő: minden egyes belégzéssel és kilégzéssel jobban figyelünk befelé, önmagunkba. A megfelelő légzés mélyebb tudatosságot ad. A belső béke elérése nagyon fontos, és ráadásul bárhol végezhető. Akár úgy is, ha becsukjuk a szemünket a buszon hazafelé utazva.

- Összhangba hozza a testet és a lelket: a jóga aszanák tökéletesek erre a célra, előfutárai a komolyabb légzőgyakorlatoknak, amelyek az elme, a test és a szellem hármasának összehangolását segítik. Persze jógagyakorlatok nélkül is megtanulhatjuk és végezhetjük a légzőgyakorlatokat, mellyel elérhetjük a teljes relaxációt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.