Áldozataikat a szén-dioxid alapján választják

Vigyázat! A kilégzés bevonzza a szúnyogokat!

Amerikai kutatók szerint az ember által kilélegzett szén-dioxid, valamint a bőr kipárolgása alapján választják ki potenciális áldozataikat a nőstényszúnyogok, a malária, a dengue-láz és a sárgaláz terjesztői.

2011.10.05 23:44MTI

A Kaliforniai Egyetem (Riverside) kutatói kísérleteket végeztek, azt vizsgálva, hogy az Aedes aegypti szúnyogfaj nőstényei miként reagálnak a szén-dioxidra és emberi bőr illatára.
   
Az Aedes aegypti szúnyogfaj két vírusos megbetegedés, a sárgaláz és a dengue-láz terjesztője. A sárgaláz évente harmincezer emberéletet követel világszerte, dengue-lázban 50-100 millióan betegednek meg, a halálos áldozatok száma éves szinten eléri a 12,5 milliót.
   
A kutatók a nőstényszúnyogokat szélcsatornában "tesztelték", ahol kiderült, hogy a moszkitók receptorai a szén-dioxid legkisebb mennyiségét is észlelik,
   
"A szén-dioxid egymagában is vonzó a szúnyogok számára, amelyeknek nem szükségesek egyéb illatok, hogy kiválasszák potenciális +vendéglátóikat+. Az emberi bőr kipárolgása akkor válik számukra fontossá, amikor a szúnyogok áldozatuk közvetlen közelébe érnek és a csípés helyét +fontolgatják+" - magyarázta Ring Cardé, a Kaliforniai Egyetem professzora, aki szerint kutatásaik alapján szagok-illatok "vezérelte" hatékony rovarcsapdák dolgozhatók ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.