Űrmissziók a "kozmikus víziók 2015-2025" keretében

A Nap és a sötét energia nyomában Európa

A Napot és a sötét energiát kutatja az Európai Űrügynökség (ESA) két új űrmissziója; a terveket az ESA illetékesei Párizsban jelentették be.

2011.10.05 22:31MTI

A Solar Orbiter napszondát 2017-ben indítják, az Euclid űrteleszkópot pedig 2019-ben. A missziók költsége egyenként 470 millió euró (140 milliárd forint) és mindkettő része az ESA kozmikus víziók 2015-2025 elnevezésű űrkutatási programjának.
   
A Solar Orbiter, amelyet az amerikai Cape Canaveralből indítanak Atlas hordozórakétán, minden eddiginél részletesebben vizsgálja majd a Napot. A szonda közelebb merészkedik központi csillagunkhoz, mint bármilyen eddigi űreszköz. Elsősorban a napszelet, a Napból kiáramló töltött részecskék áramlatát vizsgálja, és mintát vehet belőle nem sokkal az után, hogy az áramlat elhagyta központi csillagunkat.

Az űrszonda figyeli a flereket (a fler a naplégkör egy korlátozott részének hirtelen, percek alatti erős kifényesedése a röntgentartományban és esetleg más hullámhosszokon), ahogy vizsgálja a koronakidobódást, a napkorona egy darabjának kilökődését a bolygóközi térbe.
   
Míg a Solar Orbiter a Napot kutatja, az Euclid a sötét energiát, amely a világegyetemnek a gravitációnak ellentmondó gyorsuló tágulását okozza. Nevét Alexandiai Euklidész ókori görög matematikus, a "geometria atyja" után kapta, mivel a sötét anyag és a sötét energia tulajdonságainak, ezen keresztül az Univerzum geometriájának jobb megismerésére tervezik.
   
Az űrteleszkóp körülbelül tízmilliárd fényévnyi távolságra "lát el", és azt vizsgálja majd, hogy milyen erők hatnak a galaxisokra és galaxishalmazokra. Szojuz hordozórakétával indítják az ESA Guyana Űrközpontjából.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.