Szellemileg frissebbek maradnak a teázó idősek

Az önellátás kulcsa: a zöld tea!

A rendszeresen zöld teát fogyasztó idős emberek tovább maradnak szellemileg frissek és önellátásra alkalmasak - állapították meg csaknem 14 ezer ember bevonásával készült tanulmányukban japán kutatók.

2012.02.06 12:57MTI

A zöld tea antioxidáns anyagokat tartalmaz, amelyek megvédik a sejteket azoktól a károsodásoktól, melyek betegségekhez vezethetnek.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz mintegy 14 ezer 65 évesnél idősebb embert követtek nyomon Japánban három éven keresztül.

Az eredmények értékeléséből kiderült, hogy a legtöbb teát fogyasztóknál volt a legkisebb valószínűsége annak, hogy időközben magatehetetlenné váltak, nem voltak képesek ellátni önmagukat.

Azok csoportjában, akik naponta átlagosan egy csésze zöld teánál kevesebbet ittak, az emberek 13 százaléka vált a követés időtartama alatt képtelenné önmaga ellátására, míg azok között, akik naponta öt csészényit elfogyasztottak, csupán 7 százalék volt ez az arány.

A tanulmány szerzői ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az eredmény vélhetően nem kizárólag a zöld teának köszönhető.

Az adatok elemzése azt mutatta, hogy a több zöld teát ivó emberek körében nagyobb arányban fordult elő az általában egészségesnek tartott étrend követése is, ők több halat, zöldséget és gyümölcsöt ettek, valamint ritkábban dohányoztak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.