Ajánlott, de önmagában nem elég

Ne csak nézze, igya: koleszterinharcos a zöld tea

A zöld tea meggátolja a káros koleszterinek működését, ugyanakkor a hasznos koleszterin szintjén nem változtat, ezáltal jelentős pozitív hatással bír fogyasztói egészségére - állítja egy új tanulmány.

2011.07.27 19:00medipress.hu

A Peking Unió Egészségügyi Főiskola munkatársai Xin-Xin Zheng vezetésével úgy vélik, felfedezésük magyarázatot ad arra is, miért kapcsolható össze a zöld tea a szívbetegségek kockázatának csökkenésével.

A kutatócsoport tizennégy korábbi vizsgálat eredményeit vetette össze, melyekben a kísérleti alanyok egy része hosszabb időszakon keresztül fogyasztott vagy zöld teát, vagy abból készült kivonatot, míg másik részük csupán placebót kapott.

"A vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy a zöld tea hatására csökkent az ártalmas LDL-koleszterin szintje, ugyanakkor a hasznos HDL-koleszteriné változatlan maradt" - számoltak be róla a kutatók az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban.

A tea koleszterincsökkentő hatása valószínűleg a benne található katekinnek tudható be, amely csökkenti a koleszterin felszívódását a bélben.

Nathan Wong,
az Irvine-i Kalifornia Egyetem munkatársa azonban hangsúlyozta, hogy ez a jótékony hatás igen alacsony, ezért csupán a zöld tea fogyasztása nem helyettesítheti a koleszterincsökkentők használatát.

Egyes kutatók pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a zöld tea vagy kivonatának túlzott fogyasztása akár mellékhatásokkal is járhat, okozhat májkárosodást, de az is előfordulhat, hogy csökkenti egyes orvosságok hatékonyságát.

Ha azonban mértékkel élünk vele, mindenképpen része lehet egészséges étrendünknek, mivel a szívre gyakorolt jótékony hatása mellett a rák és a tüdőgyulladás kockázatát is csökkenti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.