A naponta iszogatók csúnyán ráfázhatnak

Durva: elég két pohár bor naponta a szájrákhoz

Nagyon rosszul járhatnak a napi szinten iszogatók - még az is kockázatos, ha buli előtt otthon "alapoznak". A szájrák esélye megháromszorozódik, de az összes életveszélyes betegség kockázata megnő.

2012.02.06 08:15ma.hu

Két pohár bor vagy két nagyobb méretű korsó sör elfogyasztása naponta megháromszorozza a szájrák kialakulásának esélyét, figyelmeztetnek a kutatók.

Véleményük szerint a javasolt mennyiségeknél csak egy kicsivel több alkohol fogyasztása jelentősen emeli számos életveszélyt jelentő betegség jelentkezését.

Az egy-két poharas esti lazítás sem ajánlott. Amellett, hogy nő a szájrák esélye, a gyakori iszogatás megduplázza a magas vérnyomás kialakulásának valószínűségét, mely szívrohamhoz és stroke-hoz vezet.

A jelenlegi irányelvek azt javasolják, a nők 2-3 egység alkoholnál többet ne igyanak egy este, a férfiak pedig 3-4-nél többet ne. Egy átlagos méretű borospohár illetve sörös korsó azonban máris két egységet jelent, a kicsit nagyobb méretűek pedig közel 3 egységgel egyenértékűek.

A kutatók szerint a felnőttek ötöde rendszeresen több mennyiséget fogyaszt naponta, mint kellene. Legtöbben nincsenek tisztában vele, milyen mértékben növelik az életüket veszélyeztető betegségek kockázatát.

A brit Cancer Research legutóbbi tanulmánya szerint évente 12 500 rákos esetet okoz az alkohol csak Angliában, beleértve a mellrákot, a bélrákot, a szájrákot és a torokrákot.

Sajnos igen könnyű belesodródni az alkoholfogyasztásba, és napi szinten a javasolt adagoknál többet inni, különösen, ha otthon fogyaszt szeszes italt az ember és még az sem tartja vissza egy újabb pohárkától, hogy ezért mennyi pluszpénzt kell fizetni. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.