Elég bűn 2 szelet szalonna vagy egy kis burger is

Egy kolbásszal naponta jegyet váltunk a hasnyálmirigyrákra?

Napi egy kolbász vagy két szelet szalonna elfogyasztása ötszörösére növeli a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyét - figyelmeztetnek a kutatók.

2012.01.13 10:00ma.hu

Vigyázzanak a kolbász- és szalonnarajongók: egy kolbász vagy két kis szelet szalonna naponta jelentősen növeli a hasnyálmirigyrák esélyét.

Kutatók szerint a feldolgozott húsból még a viszonylag kis adagok is emelik a halálos megbetegedések kialakulásának valószínűségét.

A hasnyálmirigyrákot csendes gyilkosnak is nevezik, mivel a betegség korai szakaszában tünetei nincsenek. Ha vannak, akkor hátfájdalom-, étvágytalanság-, súlyvesztés formájában jelentkeznek, ezek pedig nem feltétlenül utalnak súlyos betegségre, sőt.

Amikor a kórt diagnosztizálják, sok esetben már túl késő - ezért igen alacsony a betegség túlélési rátája. Keveset tudni a konkrét okairól, de a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás is hozzájárul.

Svéd kutatók most felfedezték, hogy csupán 50 gramm feldolgozott hús elfogyasztása naponta növeli a rák esélyét, 19 százalékkal. Ez a mennyiség egyenlő pár szelet sonkával vagy szalámival, egy hot doggal, vagy két szelet szalonnával.

Napi 100 grammot megenni - ami egy kis hamburgerrel egyenértékű - 38 százalékkal, míg a napi 150 gramm 57 százalékkal emeli a kór kialakulásának rizikóját!

A vörös hús a férfiaknál jelentős növeli a rák esélyét, de a nőknél kevésbé. Ha a rendszeres vörös hús fogyasztáshoz még dohányzás is párosul, a hasnyálmirigyrák valószínűsége 74 százalékkal nő.

A tanulmány a British Journal of Cancer lapban jelent meg - 11 vizsgálat során összesen 6 ezer rákos beteg esetét vetették össze.

Nagyon úgy tűnik, széles körben bizonyított, hogy a feldolgozott vörös húsok bélrákot okoznak, ezek után pedig a hasnyálmirigyrák kiváltó okaként is egyre inkább bűnösnek tekinthető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.