A gyorsgyaloglásnál hatékonyabb a jogging

Így edzzünk, ha nem akarunk lógó nyelvet!

Amennyiben idei edzéstervünk gyakori gyorsgyaloglást is tartalmaz, érdemes helyette inkább a joggingot választanunk. Egy új tanulmány szerint a kis sebességű futás kevésbé megterhelő és az izmok is profitálnak belőle.

2012.01.08 08:55ma.hu

Érdemesebb a joggingot fontolgatnunk a gyorsgyaloglás helyett, ha napi rendszerességgel végzett edzésre vágyunk. A kevésbé fárasztó jogging ugyanis egy új tanulmány szerint nem terhel meg annyira és az izmoknak is előnyösebb, mint a gyorsgyaloglás.

Ha a futás során másodpercenként 2 métert teszünk meg, az sokkal inkább segít az izmoknak hatékonyabban dolgozni, mint a szapora járás. Abban is segít, hogy az izmok több energiát szabadítsanak fel, ezáltal a kitartás is növekszik.

A kutatók ultrahang vizsgálatot használtak az izmok viselkedésének tanulmányozására futás illetve gyorsgyaloglás közben - egy futógépen kellett az önkénteseknek mozogniuk.

A vizsgálat kimutatta, hogyan csatlakozik a medialis gastrocnemius izom az Achilles-ínhez, attól függően, hogy az önkéntesek jártak vagy futottak.

Az eredmények szerint - melyek a National Academy of Sciences lapban jelentek meg -, a vádli ezen része úgy viselkedik, mint egy "autó kuplung", azaz segít átváltani egy másik sebességfokozatba. Azonnal aktiválódik, amint mozdulni kezdünk.

Az Achilles-ín egy hosszú, rugalmas ín, amely a lábszáron fut lefelé - felszabadítja a tárolt energiát és segít nekünk tovább mozogni. Az Észak-Karolniai egyetem kutatói rájöttek, hogy a gyorsgyaloglás az izmokat keményebben dolgoztatja, de kevesebb energiát biztosít, és csökkenti a kitartást.

Ellenben a jogging csupán másodpercenként 2 méteres sebességével arra készteti az izmot, hogy hosszúságát lassabban változtassa, több energiát adva, még ha maga a mozgás nem is olyan kemény.

Dr. Gregory Sawicki tanulmányvezető elmondta: mindez arra is magyarázatot ad, miért kevesebb a gyorsgyaloglás művelőinek száma. Az izmok túl keményen dolgoznak, hogy a gyaloglás sebességét fenntartsák, a test valósággal fut annak érdekében, hogy növelje a hatékonyságot és a kényelemérzetet, valamint hogy energiát tartson meg.

Az emberek kényelmesebbnek is találják a kis sebességű futást - ez a 2 méter/másodperc -, mint a gyorsgyaloglást. Az izom a gyorsgyaloglás esetében nem tud igazán "felzárkózni", így a gyaloglás egyre gyorsabb és gyorsabb lesz.

Ám ha a gyaloglás és a futás közti átmenetet választjuk, ez az izom szinte statikus lesz, és nem változtat túlságosan viselkedésén, ha gyorsabban és gyorsabban futunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.