Lehetnek hátrányai a szélsőséges sportoknak

Az erőltetett futás rongálja a szív jobb kamráját?

Egyes sportolók szívének jobb kamrája kárt szenved a megerőltető maratoni távfutások alkalmával - a kutatók azonban nem sugallják azt, hogy ez a sport egészségtelen lenne.

2011.12.08 14:25ma.hu

A nagy állóképességet követelő sportok - így a maratoni futás - során egyes sportolók szívének jobb kamrájában károsodás tapasztalható. Az eredmények azonban nem arra utalnak, hogy a a maratoni távfutás egészségtelen.

A tanulmány 40 elit atlétát vizsgált Ausztráliában, akik a négy közül egy állóképességi sporteseményen részt vettek: maraton, állóképességi triatlon, alpesi kerékpározás vagy ultra triatlon. Megfelelően edzettek voltak és tudomásuk szerint semmilyen szívprobléma nem állt fenn.

Szívüket 2-3 héttel a verseny előtt vizsgálták, egy órával a verseny után és 6-11 nappal az eseményt követően. A verseny után közvetlenül érdekes dolgot tapasztaltak: a szív "hangereje" nőtt, de a jobb kamra funkciója csökkent.

Egy héttel később ez a károsodás megszűnt a legtöbb sportolónál, ötnél azonban (13 százalékuk) maradandó károsodást mutatott. Az MRI hegesedést jelzett a szívizmon (fibrózis).

Ők voltak azok, akik a legnagyobb állóképességet igénybe vevő sportokban jeleskedtek. A bal kamrában azonban senkinél semmilyen változást nem tapasztaltak.

A Melbourne-i egyetem kutatója, Dr. Andre La Gerche elmondta: úgy tűnik, a jobb kamra érzékenyebb a fizikai megterhelésre és az általa okozott sérülésekre. Igyekeznek meghatározni a klinikai jelentőségét ezeknek az eredményeknek.

Széleskörű, prospektív vizsgálatok kellenek annak kiderítésére, hogy a szélsőséges testmozgás ritmuszavart okoz-e bizonyos sportolóknál. A tanulmány az European Heart Journal-ban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.