Itt az ideje kipróbálni a gyorsgyaloglást!

"Csak a futás éget elég kalóriát!" Hahaha...

Ha az a célunk, hogy súlyt veszítsünk és javítsuk egészségi állapotunkat, melyik a jobb számunkra: a gyaloglás vagy a futás? A válasz nem egyértelmű!

2011.08.25 08:29ma.hu

Egyértelműnek tűnhet számunkra, hogy a futás a legjobb zsírégető a kétféle edzés közül. Ám nem minden olyan egyértelmű, amilyennek látszik. A kalóriaégetés ugyanis az energiafogyasztáson alapul egy bizonyos időszak alatt.

A legjobb módszer arra, hogy ezt felmérjük, ha figyeljük a szívverésünket, miközben edzünk. A szívverés sebessége azonban az oxigénfogyasztáson alapul. Tehát ha a test szükséglete emelkedik az oxigén iránt, a szívnek több, oxigénben gazdag vért kell pumpálnia a végtagokba, és ezért a szívverés gyorsul.

A szívverés futás közben is emelkedik. Egyre nehezebbé válik mély, teljes levegőt venni.

A szív megpróbál "utolérni", és keményebben pumpálja a szükséges izmokba az oxigént. Az állandóan ismételt "ütközés" a talajjal ráadásul - függően attól, milyen a futási stílusunk - sérülésekhez is vezethet.

A gyaloglás ugyanakkor alacsonyabb fokú terheléssel jár. Nem olyan nagy a behatás, amikor a talp a földhöz ér, a tüdőnek pedig nagyobb lehetősége van a megnövekedett oxigén-szükségletet kielégíteni. Ennek következtében a szívverés sem nem emelkedik olyan mértékben, mint a futáskor.

Amikor a futókat nézzük, az az érzésünk, hogy számukra nem olyan nagy megerőltetés ez a munka. Igaz ami igaz: ha a futó egyszer megtanulja tartalékolni energiáit és megérti, hogyan használja azt egy bizonyos távon, a futás relaxálóvá és meditatívvá válhat.

A gyaloglás ugyanakkor kényelmes, komótos, közben lehet figyelni a madarakat, csavarogni, nézelődni. Természetesen kalóriaégetés ezzel is történik! Különösen akkor tesz aktívvá, ha korábban meglehetősen üldögélős életmódot folytattunk.

A kalóriaégetés azonban nem olyan kiemelkedő, mint a futásnál ugyanazon időn belül.

Más a helyzet a gyorsgyaloglással:
a testnek itt is keményen kell dolgoznia, ugyanis ez a mozgásforma nem séta, de nem is futás, viszont a lábak, a far, a törzs, a mellkas, a karok, a vállak és a hát is "belehúz", hogy ezt a sebességet produkálni tudjuk. Az erőfeszítés nő, a szívverés gyorsul és a kalóriégetés is emelkedik.

Tartsuk észben gyorsgyaloglás közben:

- Melegítsünk be, mielőtt gyorsgyaloglásba kezdünk. Ez ugyanis nagyobb erőfeszítést igényel, mint a sima séta, fel kell készíteni a véráramlást.

- Gyorsgyalogás közben húzzuk ki magunkat, emeljük meg a mellkast, az állkapcsot.

- Kicsi és gyors léptekkel gyalogoljunk, ez diktálja a megfelelő tempót.
- Ha emelni akarjuk a szívverést, gyorsítsuk meg lépteinket, a karok is erőteljesebben mozognak.

- Ha kezdők vagyunk, fokozatosan gyorsítsunk a tempónkon!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.