Játékszerű gyógyító eszközök készülnek

Virtuális valósággal enyhítenének a gyerekek szenvedésein

Virtuális, háromdimenziós valóságot tervez egy orvosokból és szoftverfejlesztőkből álló kanadai kutatócsoport, amely színes avatárokkal és játékszerű gyógyító eszközökkel enyhítene sérült gyerekek szenvedésein.

2011.12.28 12:55MTI - Fotó: moviescarpet.com

Érzékszervi stimulálással elérhető lenne például, hogy valaki súlyos égési sebekkel úgy érezze, jégkockák hűtik, a kis páciensek otthoni szobájának 3D-s megalkotása pedig az idegen hely által kiváltott félelmet enyhíthetné.

Patrick Dube kutatásvezető szerint a gyerekek által szubjektíven megélt fájdalmat jelentősen csökkenthetik, ha a valóság határait kitolják és másféle érzékszervi élményeket kínálnak fel nekik.

Fotó: moviescarpet.com

A montreali Satosphere filmszínház 18 méteres átmérőjű kupoláját eredetileg 360-fokos vetítésekre tervezték.

A Sainte-Justine kórház orvosaiból és a Művészeti és Technológiai Társaság programozó mérnökeiből álló fejlesztőcsoport itt hozott létre egy kórtermet, afféle élő laboratóriumként, hogy kipróbálják új kezelési ötleteiket.

A kupola alatt több projektor segítségével hozzák létre a virtuális valóságot, amely a megálmodott környezetet fogja biztosítani.

Színes avatárok közvetíthetik a gyerekeknek az orvosok és nővérek utasításait, a félelmetes gyógyeszközökkel, például a fecskendővel pedig rakétává alakuló virtuális játékként barátkozhatnak a kis páciensek.

A high-tech játszószobával azt szeretnék elérni, hogy a beteg gyerekek legyőzzék félelmüket, miközben új dolgokat fedeznek fel magukról, a testükről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.