Tombol a Cyberbullying

A mobil, mint fegyver: iskolai zaklatás a virtuális térben

A gyerekek "fegyverként" használják a mobilokat: az iskolákban sokszor azért hoznak megalázó helyzetbe valakit, hogy felvehessék és feltehessék az internetre.

2011.04.15 17:49MR1- Kossuth

Cyberbullying – ezzel az új fogalommal egyre többen kénytelenek megismerkedni. A zaklatásnak ez a virtuális térben, főként az interneten vagy a mobiltelefonon zajló változata elképesztő méreteket öltött. A mai 14 évesek, a brit iskolások legalább felét érinti.

Kis túlzással azt mondhatnánk: az iskolások egyik fele zaklat, a másik felét zaklatják. Elképesztő történeteket hallani nemcsak arról, hogy iskolások egy csoportja saját osztálytársaitól elveszi pénzét, mobiltelefonját, vagy hogy mondjuk társukat megverik, megalázzák, majd ezt mobiljukkal lefotózzák és a felvételt azonnal szétszórják a haveri körben.

De klasszikus zaklatásról is, amikor a kiszemelt áldozatot verbálisan zaklatják, kitartóan, módszeresen üzeneteket küldenek a mobiljára, vagy a Facebook oldalára. Ezt történt a 13 éves Amy Louise-szal is, aki egy hónapja még vidám, kedves, sokat nevetgélő kamaszlány volt.  Aztán valamiért a barátai ellene fordultak. Régen jól kiveszekedték volna magukat, és ezzel a dolog rendeződött volna. Most ezek az úgynevezett barátok létrehoztak az egyik közösségi oldalon egy „Gyűlöljük Amy Louise-t” oldalt, „mindazoknak, akik azt remélték, hogy Amy hamarosan meghal” – áll az oldalon, ahol ismerősei számos rosszindulatú megjegyzést hagytak.


Amy a mai napig képtelen megérteni, hogy azok, akiket barátainak hitt, hogy tudtak így ellene fordulni. A kislány azóta idegroncs, ki sem mozdul otthonról, és csak szüleinek köszönhető, hogy nem lett öngyilkos. Megan Gillan nem volt ilyen szerencsés. Az ő szülei semmit sem vettek észre abból, hogy Megan iskolatársai egy éven át folyamatosan zaklatták őt és végül altatót vett be. A szülők már csak halála után látták, hogy mi folyt egyes ilyen internetes oldalakon. „Fogalmunk sem volt arról, micsoda gyűlölködő üzeneteket kapott a mobiljára” – mondta Megan édesapja, aki szerint az ő gyerekkorában az iskolai csetepaték után a gyerek otthon biztonságban lehetett, a mai gyerekeket viszont a technika korában 24 órán át lehet zaklatni.

Egy gyerekeknek szóló zaklatás-ellenes telefonos segélyszolgálat munkatársai szerint a gyerekek négyötöde senkinek, még saját szüleinek sem mondja el, hogy zaklatják, és csak egyötödük kér segítséget. Nagyon ritka, hogy a zaklatás jól végződjön, de azért előfordul. A 13 éves Georgia Woods az iskolai vécében akarta felakasztani magát, miután osztálytársai már egy éve zaklatták. A szülei takarításkor megtalálták Georgia naplóját, benne az öngyilkossági kísérlet leírásával. A szülők bementek az iskolába, ahol a bizonyítékok láttán a fő zaklatók egyikét kirúgták. A szülők segítettek a kislánynak törölni internetes oldalát, megváltoztatták a mobilszámát, Georgia pedig bekapcsolódott egy olyan programba, amely a hozzá hasonló iskolásokat kiképzi arra, hogyan szállhatnak szembe a zaklatókkal, így a kislány a hozzá hasonlóan bántalmazott társainak is segít.

Sajnos, sok iskola és sok szülő még ma sem érti a virtuális zaklatás lényegét, de azért van már olyan szervezet, amely a gyerekek bevonásával akar szembeszállni ezzel a romboló társadalmi tendenciával.

A cikk itt folytatódik: Kattintson!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.