A hipertónia és a bélflóra kapcsolata

Világszerte egymilliárd ember szenved hipertóniában

Angol kutatók a világ anyagcseretérképét állítják össze, kiderítendő, hogy a táplálkozásnak, s a bélflórának milyen szerepe van a hipertónia kialakításában.

2008.04.22 09:31MTI

A tudósok, akik eredményeiket a Nature-ban publikálták, remélik, hogy kutatásaik révén újfajta vérnyomáscsökkentők fejleszthetők ki. A világon egymilliárdra tehető azok száma, akik hipertóniában szenvednek: vérnyomásuk 140/90-es értéknél magasabb. A hipertónia az egyik fő oka az agyi érkatasztrófának, a szélütésnek, közrejátszik a szívbetegségek, valamint a veseelégtelenség kialakulásában. A táplálkozással összefüggő fő okként eddig a magas sóbevitelt tartották. 

A londoni Imperial College kutatói 4630 embertől gyűjtöttek vizeletmintát az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Japánban és Kínában. A vizsgálat érdekes különbségekre derített fényt, amelyek befolyásolták a vérnyomást. Ezek a differenciák nem genetikai, hanem életmódbeli és étrendi okokra, valamint a bélflóra milyenségére vezethetők vissza. Mint a kutatást irányító Jeremy Nicholson rámutatott, a vékony- és vastagbél baktériumai segítenek az emésztésben, a tápanyagok lebontására. Az utóbbi időkben több tanulmány készült arról, hogy az ember és a bélflórája szoros szimbiózisban élnek. 

"A baktériumok által termelt vegyületek gyógyszerszerű hatást fejtenek ki" - mutatott rá Jeremy Nicholson. A kutatók a tápláléklebontásból származó végtermékek, az úgynevezett metabolitok szintjét vizsgálták a vizeletben, hogy kiderítsék, kimutató-e valamilyen összefüggés a szívbetegségekkel. Jeremy Nicholson szerint a team eddig négy olyan vegyületet mutatott ki, amelynek szerepe lehet a magas vérnyomás kialakulásában, ám ez a vizsgálat mindössze a jéghegy csúcsát érintette. 

Az egyik ilyen vegyület a hangyasav, amellyel kapcsolatban nem ismerik pontosan, hogy milyen szerepet játszik az emberi szervezetben. Ami az állatvilágot illeti, e vegyületnek köszönhetően fájdalmas a hangyacsípés és a méhszúrás. Jeremy Nicholson feltételezése szerint a vesékben a hangyasav valamilyen módon részt vehet a konyhasó molekulájából történő klórkivonásban. 

"Ez azt jelenti, hogy amennyiben sikerül megváltoztatni a hangyasav metabolizmusát, sikerül a vérnyomást is csökkenteni" - mutatott rá Jeremy Nicholson. A vizsgálat arra is fényt derített, hogy a hipertóniás betegek vizeletében magasabb az alanin nevű aminosav szintje. Korábban ugyanez a csapat kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik több húst és más állati eredetű terméket fogyasztanak, magasabb a vizelet alaninszintje.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.