Jobb az egyedüllét, mint a boldogtalan házasság

Boldog házasság = alacsony vérnyomás

A boldog házasság jótékonyan hat a vérnyomásra, míg a boldogtalan rosszabb, mint az egyedüllét - mutatták ki amerikai kutatók.

2008.03.21 08:57MTI

A második eredmény azért meglepő, mert az eddigi kutatások szerint a házasemberek egészségesebbek, mint az egyedül élők. A kutatók 204 házasságban élő férfi és nő, valamint 99 egyedül élő személy esetét vizsgálták meg. A kísérleti alanyok vérnyomásmérő készüléket viseltek magukon találomra kijelölt időszakokban 24 órán át. A házasságban élőkkel kérdőíveket is kitöltettek. 

Minél nagyobb elégedettségről és összhangról számoltak be a házastársak, annál alacsonyabb volt a vérnyomásuk. Ám azoknál, akik elégedetlenségről számoltak be, a vérnyomás általában magasabbnak bizonyult, mint az egyedül élőknél. Más kutatók is elismerték, hogy nemcsak a házasság ténye számít, hanem az is, hogy milyen az a házasélet, ha a vérnyomásról van szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.