Új lehetőség szívbetegeknek

Nagy sikerre számíthat - Jön a kombinált vérnyomáscsökkentő!

A szívgyógyászok Chicagóban zajló óriáskongresszusán óriási sikere volt az új gyógyszerkészítményeknek, közöttük egy kombinált vérnyomáscsökkentő tablettának.

2008.04.03 13:30MTI

A szívgyógyászok Chicagóban zajló óriáskongresszusán óriási sikere volt az új gyógyszerkészítményeknek, közöttük egy kombinált vérnyomáscsökkentő tablettának.

Az Amerikai Szívgyógyász Kollégium idei tudományos ülésén az előadók arra utaltak, hogy vizsgálatuk eredményei alapján a magasvérnyomásos betegek gyógyszeres kezelésének gyakorlata is változhat. A mindennapi gyakorlat bizonyítja, hogy a magas vérnyomás legtöbbször egyetlen gyógyszerrel nem kezelhető eredményesen.

Ha ugyanabból a készítményből mind nagyobb adaggal próbálják a vérnyomást lenyomni, gyakran mellékhatások jelennek meg. Nagy vizsgálatok tanúsága szerint az ilyen betegek vérnyomását általában két-háromféle, különböző hatásmódú tablettával lehet sikeresen leszorítani.

Az utóbbi években ezért több vérnyomáscsökkentőből kombinált tablettát készítettek a vezető gyógyszergyárak. Ezek a kombinált készítmények gyakran azért is bizonyulnak hatásosabbnak, mint a külön alkalmazott gyógyszerek, mert a páciens pontosabban szedi az olyan patikaszert, amit egyetlen adagban bevehet, mint azt, amit több részletben, esetleg más és más időben kell lenyelnie.

Kenneth Jamerson és munkatársai két kombinált vérnyomáscsökkentő tabletta hatását hasonlították össze. Mindkét kombináció összetevői világszerte használatosak, csak most különleges technikával ezeket egy-egy tablettába sikerült összegyúrni.

Ezek közül az egyik hagyományos változat volt, a másikról viszont korábbi tanulmányok jelezték, hogy alkotóelemei jobban védik az életfontosságú szerveket, a szívet, a vesét, mint az eddig adott vérnyomáscsökkentők. A kutatók az 55 évesnél idősebb magasvérnyomású betegekből 11 446-ot vontak be a tanulmányba és csaknem négy éven keresztül rendszeresen mérték ezek vérnyomását.

A betegek véletlenszerű kiválasztás szerint szedték az egyik vagy a másik gyógyszerkombinációt. A kétféle gyógyszer vérnyomáscsökkentő hatása lényegében hasonlónak bizonyult, viszont azt tapasztalták, hogy az újabb készítmények kombinációját szedő betegek között ritkábban fordult elő szív- és érrendszeri esemény, például infarktus vagy szélütés, és kórházi felvételre is kevesebb alkalommal szorultak.

Ez azt mutatta, hogy a hatásos vérnyomáscsökkentés eleve hasznos, de az újabb gyógyszerek ezen túlmenő kedvező hatással is rendelkeznek. A kezelések közötti különbség azt jelezte, hogy a hatásosabb vérnyomáscsökkentő 20 százalékkal bizonyult jobbnak, vagyis minden ötödik, ezzel kezelt beteg számára az új gyógyszerkombináció fontos előnyt jelentett. A kutatók véleménye az volt, hogy a vizsgálat eredményei alapján a magas vérnyomás kezelési elvei a közeli jövőben változhatnak, tökéletesedhetnek a betegek érdekében.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.