Radioaktív sugárzás és szívbetegség

A nagyfokú sugárzás szívbetegséget okozhat

Az atomerőművekben krónikus radioaktív sugárzásnak kitett dolgozóknál nagyobb a szívbetegségek veszélye - mutatták ki nagyszabású vizsgálattal brit kutatók.

2008.03.05 19:34MTI

Más vizsgálatokkal már kimutatták, hogy a rövid ideig tartó nagyfokú sugárzás szívbetegséget okozhat, ám az új vizsgálattal azt igazolták, hogy hosszú távon a viszonylag kismértékű sugárzás is ugyanilyen veszélyes lehet a szívre - írták az International Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban a szakemberek, bár felhívták a figyelmet, hogy további kutatásokra van szükség a kérdésben.

A brit szakemberek több mint 65 ezer alkalmazott esetét elemezték, akik 1946 és 2002 között dolgoztak atomerőművekben Angliában. A szívbetegség veszélye a sugárzás erősségének arányában növekszik - mutattak rá a kutatók. A legerősebb sugárzás, amely egyes vizsgált személyeket ért munkájuk során 5-10-szer kisebb volt, mint amely Hirosima és Nagaszaki túlélőit érte.

Egy sugárzásspecialista azzal a megállapítással támasztotta alá a kutatási eredményt, hogy a két atombomba-robbantás japán túlélőinél is megtalálták az összefüggést a sugárzás és a szívbetegség között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.