Kevés só = alacsony vérnyomás

Ritka mutációk tartják alacsonyan a vérnyomást

Mintegy százmillió ember lehet világszerte hordozója azoknak a génmutációknak, amelyek alacsonyan tartják vérnyomásukat, csökkentve ezáltal kockázatukat a szív- és vesebetegségekre, valamint a szélütésre - mondták amerikai kutatók vasárnap.

2008.04.07 17:02MTI

Tanulmányuk, amely a Nature Genetics szaklapban jelent meg, új és jobb vérnyomáscsökkentő szerek kifejlesztéséhez vezethet. Azt is leírták, hogyan kezeli a vese a sót és hogyan szabályozza a vérnyomást. "Úgy találtuk, hogy a mutációk hordozóinak 60 százalékkal kisebb az esélyük a magas vérnyomás kialakulására" - közölte Richard Lifton, a connecticuti Yale Egyetem Howard Hughes Orvosi Intézetének munkatársa.
 
Azoknak az embereknek a szervezetében, akik a vizsgált három génmutációt hordozzák, saját, természetes vérnyomáscsökkentő gyógyszer van - tette hozzá. Lifton csapata azoknak az embereknek a DNS-ét vizsgálta meg, akik egy 1948 óta folyó követéses egészségügyi felmérés résztvevői a massachusettsi Framingham városában (Framingham Heart Study). 

Három gént kerestek, melyekről ismert, hogy recesszíven (lappangó módon) öröklődő, rendkívül alacsony vérnyomással jellemezhető genetikai rendellenességet okoznak. Mindhárom gén azt befolyásolja, hogyan kezeli a vese a sót. Azok az emberek, akiknek e három génből (jelük: NCCT, NKCC2 és ROMK) mindkét kópiájuk a "rossz", vagyis mindkét szülőtől a hibás változatot örökölték, az úgynevezett Gitelman és Bartter szindrómával élnek, extrémalacsony vérnyomásuk van.
 
A vérnyomásszabályozók egy része is ezen gének működésére hat. A sós ételek fogyasztását a magas vérnyomás egyik kiváltó okának tartják a szakemberek, mely egy milliárd embert érint a becslések szerint világszerte. Nem mindenkinek lesz azonban magas vérnyomása, akinek étkezésében sok a só. A tanulmányozott csoport 2 százaléka a három gén valamelyikében egy hibás módosulatot hordoz, nem kettőt. 

Ezeknek az embereknek meglepő módon az optimális tartományban maradt a vérnyomása. A három most vizsgált mindazonáltal csak töredéke azon géneknek, melyek mutációi hozzájárulnak a vérnyomás megváltozásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.